Србија

ПРОЦУРИО ПЛАН ЗА ИЗАЗИВАЊЕ ХАОСА! Активисткиње Лила револуције спремиле фарбу за аутомобиле, а то није све

Хаос на сутрашњем скупу иницијативе „Крени-промени“, током које је најављена блокада ауто-путева широм Србије, све је извеснији. Организатори не одустају од протеста, али од акције не одустају ни противници.

Имајући у виду да је прошле суботе било чак и физичких обрачуна, оправдан је страх да и сутра може доћи до нереда. Па чак и озбиљнијег него прошлог викенда. Зато је време да се још једном апелује на уздржаност свих од тешких речи и физичких сукоба – како присталица блокада, тако и оних који су против истих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Удружење „Лила револуција“ поново најављује да ће фарбом обележавати сва кола која буду учествовала у блокади. „Лила револуција“ је данас позвала грађанке Србије да сутра од 13 часова, обучене у љубичасту гардеробу, „наоружане“ кантицама љубичасте боје, изађу на путеве и мостове и обележе све аутомобиле који учествују у блокадама и малтретирању грађана Србије!

– Наоружајте се осмехом, стрпљењем и лила фарбом! Туфницама против бахатих батинаша и оних који блокирају путеве – пише у писму женске НВО „Лила револуција“. Оне су поделиле и ознаке које ће бити коришћене на друштвеним мрежама за позив грађанкама.

Ако се узме у обзир да су мере намењене онима који су прошле недеље показали да су спремни на физичке обрачуне, а да „Крени-промени“ не одустаје од блокада путева, јасно је да може доћи и до одмазде.

Допринос општим тензијама дао је и Аутономни женски центар, који је упозорио да је недопустиво и апсурдно да се грађани позивају на обрачун једних са другима, а још више недопустиво да се то чини преузимањем термина „Лила револуција“ и љубичасте боје који су симбол женског покрета и организовања. Они су у саопштењу осудли активисткиње „Лила револуције“, али не и оне који су блокирали путеве и учествовали у насиљу на улицама.

– У тренутку када се на свим континентима, у већини држава света, бројним активностима обележава 30 година глобалне кампања „16 дана активизма против насиља над женама“, у Србији се посреством медија грађанство позива да бацањем канти љубичасте боје заустави блокаду саобраћаја најављену у оквиру суботњег протеста грађана незадовољних стањем у земљи по различитим питањима. Подсећамо да је љубичаста боја симбол феминистичког покрета и да је историјски повезана са напорима и деловањем покрета за ослобођење жена и залагања за женска права – наводе из Аутономног женског центра, али без апела да се одустане и од блокаде путева.

Треба напоменути да нико није против мирних, демократских скупова, али је недопустив сваки покушај мањине да терорише већину. Ниједан миран скуп није споран све док не угрожава слободу других грађана.

На друштвеним мрежама се појавила и преписка у којој се открива план напредњака који би од мирних протеста могао да направи хаос.

Извор: Курир.рс/Србија јавља