Србија

ШАМПИОНКА СВЕТА ЈЕ ПРЕМИНУЛА ОД ОПАКЕ БОЛЕСТИ: Симптоме није лако препознати а годишње умре 1.600 жена

Србију је данас потресла вест о смрти каратисткињи Снежани Перић- Пантић, која је изгубила битку са раком дојке. Славна спортисткиња и светска шампионка пре неколико дана је примљена у болницу, али је нажалост умрла у својој 43. години упркос великој борби лекара.

Снежана нас је прерано напустила због опаке болести. Њена велика борба трајала је дуго, а највећа подршка била јој је породица. Једном приликом је изјавила: „Није срамота бити болестан, али је срамота ништа не чинити да се то спречи. Често чујем да људи одбијају да се подвргну редовним контролама, јер не желе да сазнају за неку своју скривену болест. То је за мене страшно и не могу да разумем такво понашање.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од рака дојке у Србији оболи свака осма жена.

Пол је највећи фактор ризика јер 100 пута више жена него мушкараца оболи од рака дојке. На пол, као ни на старост и породичну историју, не можемо да утичемо, али постоје фактори, попут гојазности, које можемо да избегнемо.

За рак дојке не постоји старосна граница, али ризик значајно расте после 40. године старости. Фактори попут историје болести у породици, хормонске терапије, ранија обољења дојке и других могу ризик повећати изнад просека.

Међутим, код већине жена које се суоче с водећим обликом карцинома код жена у свету и код нас нема ниједног од водећих фактора ризика. Зато се у октобру сваке године шаље апел и жене широм света подсећају на значај превенције и редовних прегледа у борби са раком дојке.

Гојазност повећава ризик од рака дојке с обзиром на то да је масно ткиво резервоар естрогена, који прави додатни утицај на ткиво дојке.

Карцином дојке је комплексно обољење, чији су узроци и тачан механизам настанка још увек недовољно познати. Међутим, добро су познати фактори ризика који доприносе његовом настанку. Приликом настанка рака дојке најчешће је присутно неколико фактора ризика који доводе до оштећења ћелија у ткивима дојке, а оне потом мењају своја својства и убрзано и неконтролисано се умножавају уништавајући околно здраво ткиво.

– Узроци због којих долази до рака дојке се, условно говорећи, могу поделити на оне на које можемо да утичемо и оне на које не можемо – каже проф. др сц. мед. Драгана Богдановић Стојановић, специјалиста радиологије и супспецијалиста онкологије, и открива најчешће факторе ризика за настанак карцинома дојке.

Фактори ризика на које не можемо да утичемо

Пол

Жене углавном оболевају од рака дојке, али се он јавља и код мушкараца, и то на 100 женских, један мушки карцином.

Године

Што су жене старије, већи је ризик да оболе од рака дојке, тако да је највећа учесталост између 50. и 65. године живота. Нажалост, највећи број смрти од онколошких обољења управо је од рака дојке у старосној групи од 25. до 44 године, услед биолошке агресивности тумора са једне стране, као и одсуства свести да се ова врста тумора може десити у овом периоду.

Наследни фактор

Између пет и 10% жена са дијагнозом рака дојке има наследни рак карактерисан присуством промена које се називају мутацијама на тзв. БРЦА 1 и БРЦА 2 генима. Ове промене се наслеђују од оца или од мајке и носе повеċани ризик од настанка рака дојке и јајника током целог живота (50–85% за рак дојке и 20–40% за рак јајника). Повећан ризик имају жене које у породици имају оболеле од рака дојке – мајку, баку, сестру, тетку, али и оболеле мушке чланове породице који имају већу генетску експресивност.

Густина жлезданог ткива

Дојка која има већу густину ткива има већу шансу за развој карцинома дојке, а са друге стране, ти се тумори теже откривају, па ове жене сем мамографије морају да раде и ултразвук и магнетну резонанцу.

Лична анамнеза

Претходни рак дојке повећава шансу за развој у контралатералној дојци, као и биопсијом доказана преканцерозна стања ткива дојке. Зрачење груди у периоду младости због онколошких обољења, најчешће Хочкиновог лимфома, такође значајно повећава ризик од карцинома дојке.

Фактори ризика на које можемо да утичемо

Телесна тежина

Гојазност повећава ризик од рака дојке с обзиром на то да је масно ткиво резервоар естрогена, који прави додатни утицај на ткиво дојке.

Хормонска терапија

Неконтролисано узимање хормонске терапије, без претходне провере ткива дојке, може да доведе до убрзаног раста хормонски зависних тумора. Сама хормонска терапија вођена тимом стручњака и пажљиво, персонално одређена, неће од здраве ћелије створити болесну.

Стрес

Он је немерљиви фактор који утиче на развој карцинома дојке, хемија која ремећењем хормоналне равнотеже ствара промене у ткиву дојке.

Придржавајте се обавезно календара прегледа

– Ако имате више од 20 година: једном месечно самопреглед дојки

– Ако имате више од 30 година: једном годишње ултразвучни преглед дојки

– Ако имате више од 40 година: једном на годину и по дана мамографски преглед дојки

– Ако имате више од 50 година: једном у две године мамографски преглед дојки

Симптоми рака дојке

У првом реду, симптоми су следећи: Задебљала маса на дојци, увученост ткива дојке, нагрижена кожа, црвенило или врелина, течност која цури из дојке, много ситних рупица.

У другом реду, ово су симптоми: Израслина, изражена вена која се изненада појавила, увучена брадавица, промењен облик груди, наранџаста или црвенкаста кожа и на крају невидљива квржица која је као семе у лимуну – тврда и непокретљива.

Извор: zena.blic.rs