Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Српски доктор УПОЗОРАВА након руских тврдњи: Направљено најстрашније биолошко оружје

Током 2004. је било 12 земаља које су производиле биолошко оружје, а оно је иначе конвенцијом УН забрањено још 1972

Епидемиолог др Радмило Петровић истакао је да се биолошка оружја чешће користе него што ми мислимо, а да су научници направили најсмртоносније биолошко оружје до сада комбинацијом еболе и вариоле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Водитељ “Пулса Србије”, Милош Анђелковић, питао је чувеног епидемиолога ко и када посеже за биолошким оружјем.

– Биолошко оружје је најјефтиније оружје. Чак 600 пута је јефтиније од хемијског оружја, 800 пута јефтиније од атомског и 2.000 пута јефтиније од класичног конвенционалног оружја. Користи га она страна која је економски слабија. То оружје зову “атомским бомбама сиромашних”. Биолошко оружје није само против људи – рекао је Петровић и додао да се под биолошким оружјем сматрају агенси, вируси и гљивице који могу озбиљно да угрозе здравље и животе људи, корисних животиња и гајених биљака.

Током 2004. је било 12 земаља које су производиле биолошко оружје, а оно је иначе конвенцијом УН забрањено још 1972, али са снагом важења од 1975. године. То значи да нико није смео да га производи.

– Вероватно је било и више земаља. Ту су биле све велике силе иако је то било забрањено. Циљеви су различити и зависи од тога према коме је окренуто и намењено. Биолошко оружје се чешће употребљава него што се народу објављује. Добро обучени терориста може да баци оружје, а оно се даље само репродукује – каже Петровић и додаје:

– Зли научници покушавају да комбинују вирусе који имају могућност брзог преношења као што је вирус морбили или сада овај корона вирус, са вирусима који дају велику смртност. Покушавају да направе комбинацију вируса вариоле и еболе, јер се вариола најлакше шири, а ебола даје највећу смртност. Чак су дали и назив том монструму, EBOLA POX. E, сад да ли ће га негде користити или неће, то се не зна. Биолошко оружје увек користе слабији, потежу га кад немају више могућности да употребе конвенционално оружје – истиче Петровић који наводи да нико не може да контролише шта се прави у лабораторији.

Шеф радијационих, хемијских и биолошких (РЦБ) одбрамбених снага Оружаних снага Русије Игор Кирилов изјавио је да САД за један од задатака САД стварање биоагенаса способних да селективно погађају различите етничке групе, посебно Словене.

Управо ово је занимало водитеља Пулса Србије Милоша Анђелковића који је потом др Петровића упитао да ли је заиста могуће програмирати вирус који би био потенцијално смртоносан само за одређену популацијску групу.

– У литератури кажу да је то могуће урадити. За САРС 2003. године се наводи да је био везан само за азијатски ген, што изгледа да је било тачно, а то је веома тешко доказати – рекао је др Петровић и додаје:

– И даље је вирус вариоле најсмртоносније биолошко оружје, а бактеријски је антракс – истакао је Петровић, који је навео да треба бити опрезан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир