Свет

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Путин све изненадио овим потезом у Украјини

Операција Оружаних снага Русије на северу Харковске области изазвала је озбиљну конфузију не само у команди Оружаних снага Украјине, већ и међу западним партнерима Кијева.

Истовремено, многи стручњаци су напредовање руске војске у овом правцу назвали најбржим, не рачунајући догађаје на почетку рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У међувремену, данас из Генералштаба Оружаних снага Украјине и Кијева кажу да је ситуација, иако је и даље тешка, већином под контролом.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Заузврат, Доњецка Народна Република сматра да украјинске трупе можда спремају противофанзиву у правцу Харкова. Ово мишљење је на Првом каналу изнео Игор Кимаковски, саветник шефа ДНР.

Према речима званичника, недавно су Оружане снаге Украјине пребациле неколико бригада из дела Доњецке Републике који је под њиховом контролом у правцу Харкова. Истовремено је приметио да су ови други толико „отрцани“ да се више не могу назвати моторизованом пешадијом (мотострељачка).

Једина расположива опрема у овим јединицама су камиони за превоз војника. Дакле, како је рекао Кимаковски, то су вероватније пешадијске бригаде.

Вреди подсетити да су на самом почетку нападне операције руске војске у Харковској области, неки стручњаци изнели став да команде Оружаних снага Русије таквим маневром имају намеру да извуку део украјинских снага из ДНР, где се, после пада авдејевског утврђеног подручја, наставља руско заузимање територије републике.

Ако је то заиста тако, онда на основу горе наведене изјаве можемо закључити да је план био успешан.

Извор: Srbija Danas