Издвајамо Србија

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Познати метеоролог открио какво нас време чека до краја октобра

Pixabay.com

Према прогнози метеоролога Ивана Ристића за октобар очекује се постепени пад температуре, али нас михољско лето неће напустити до средине октобра.

Ристић наводи да је септембар донео серију циклона и велику количину кише, поготово у деловима Европе који су највише били погођени сушом током лета. Имали смо и два продора хладног арктичког ваздуха који је означио крај топлог лета. Приликом другог продора, снега је било на вишим планинама, а код нас на Копаонику. Током прве половине октобра изнад већег дела Европе време ће се смирити, стабилизовати, под утицајем пространог антициклона поља високог ваздушног притиска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Крај септембра у нашој земљи донео је поново летње температуре, али већ с почетком октобра долази до промене времена и захлађења.

Ред сунца, ред кише

Од 1. октобра до среде, 5. октобра, следи серија таласа влажног и све хладнијег ваздуха који ће условити постепен пад температуре, смену сунца и облака са кишом, пљусковима и грмљавином, посебно у суботу, када ће бити највише падавина. Максимална температура почетком овог периода биће 22-27 °Ц, а затим у паду за око седам степени и биће 15-20 °Ц. Јутарња температура биће такође у паду са 12-17°Ц на 7-12 °Ц.

Истовремено са продором хладног ваздуха, јача и поље високог притиска, што ће условити постепено смањење облачности и стабилизацију времена, а са порастом дневних температура и михољско лето до средине октобра. Од четврка, 6. октобра, све више сунца а све мање облака. После ведрих ноћи, јутра ће бити хладна са температуром 5-10 °Ц у нижим пределима и -2-3 °Ц на планинама.

Друга половина октобра хладнија

По котлинама и долинама река биће јутарња магла, која се може и дуже задржати, и тамо ће бити и хладније током дана. Дневна температура у постепеном мањем порасту и почетком друге декаде кретаће се 20-25 °Ц у нижим пределима и 12-17 °Ц на планинама. У другој половини октобра време ц́е све више личити на јесен, биће све мање сунца а све више облака, који могу донети кишу, али и пахуље на планинским врховима.

Крајем октобра и почетком новембра са појачаном кошавом нам стиже и хладан ваздух са истока, који у првој декади новембра може донети први снег у нижим пределима. Максимална температура почетком друге декаде октобра биће 15-20 °Ц, крајем месеца у паду за око пет степени и кретаће се од 10 до 15 °Ц.

У октобру има просечно 11 дана са падавинама, када падне око 50 литара кише. Овај октобар ц́е бити сушнији са нешто мање кише због антициклона који ће доминирати скоро до краја друге декаде месеца. Осим на самом почетку, киша се очекује крајем друге и током трец́е декаде месеца. Температура ће бити у границама нормале за октобар.

Извор: Курир.рс/24седам