Свет

СТИЖЕ ОЛУЈНИ ВЕТАР РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ! У овом делу Србије очекује се ОБИЛНА КИША

У Србији ће данас бити облачно време с кишом, а већа количина падавина очекује се на југозападу земље, понегде и више од 20 милиметара, најавио је Републички хидрометеоролошки завод.

Јутро ће бити хладно са слабим мразом. На планинама, у Војводини, Поморављу и Подунављу дуваће јак до олујни јужни и југоисточни ветар, на југу Баната са ударима орканске јачине. Најнижа температура биће од минус два до четири степена, а највиша дневна од осам до 12 степени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Београду ће време бити ветровито, уз умерен до јак јужни и југоисточни ветар, повремено са олујним ударима. Ујутро се очекује слаб приземни мраз, пре подне наоблачење, а потом повремено слаба киша. Најнижа температура биће од нуле до четири, а највиша дневна око 10 степени.

Према мерењима РХМЗ најхладније овог јутра било је у Сјеници (-2), док је у Ваљеву и Зајечару жива у термометру била један степен испод нуле.

Опрез због магле

„Током јутра по котлинама и дуж речних долина југозападне и јужне Србије местимично магла, која ће смањивати видлјивост локално и на мање од 100 м. Јужни и југоисточни ветар у постепеном појачању“, најавио је РХМЗ.

Упозорење на олујну и орканску кошаву

„Данас ће на планинама, у Војводини, Подунавлју и Поморавлју дувати јак и олујни јужни и југоисточни ветар, који ће на југу Баната повремено достизати ударе орканске јачине (преко 28 м/с). Ветар ће сутра ујутро и пре подне бити у слаблјењу. Данас ће на подручју Београда дувати јак и олујни југоисточни ветар, који ће сутра ујутру бити у постепеном слаблјењу.“, наводи се у упозорењу РХМЗ.

Упаљен метео аларм

Због јаког ветра црвени метео аларм упаљен је у Банату, што значи да време може бити врло опасно!

„Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитетаа да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби, наводи РХМЗ.

У Поморављу је на снази наранџасти метео аларм због ветра и жути због магле. У осталим деловима Србије упаљен је жути метео аларм због магле, ветра али и кише.

 

Извор: Курир