Русија

ПУТИН РЕАГОВАО У ПОСЛЕДЊИ ЧАС? Амерички аналитичар ШОКИРАО ЈАВНОСТ

У настојању да задрже своју доминацију на светској сцени, стечену распадом СССР-а, Сједињене Државе су подстакле модерну Русију да предузме активне кораке у Украјини.

Ово је за амерички часопис Нешнал Интерест рекао колумниста Самид Баша.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима аутора чланка, Сједињене Државе воде прокси рат за одржавање и јачање доминације, користећи такозвану Волфовицову доктрину из 1992. године.

– Суштина ове политике је америчка супериорност по сваку цену у постсовјетском свету и искорењивање ривала, где год да се налазе или где год да се појаве. Осим тога, америчко руководство чини одбрамбене споразуме каменом темељцем своје политике и нехотице монополизује глобалну трговину оружјем путем таквих споразума. То је спречило савезнике да развију своје одбрамбене системе и повећало је зависност од опреме америчке производње – рекао је Баша.

Аналитичар је објаснио да су, упркос обећањима Горбачову да неће ширити НАТО на исток, САД тражиле привилегован положај. То је објаснило приступање бивших земаља Варшавског пакта Северноатлантској алијансии као и сталне покушаје НАТО држава да „седну” у дворишту Русије.

– Став Америке да Русији не даје пристојан статус паритета само је још више наљутио Путина. Он је, као и већина руске политичке елите, могао само да дође до закључка да Сједињене Државе немају намеру да раде са Русијом одговорно и са поштовањем. Кремљ је разумео да Вашингтон не ради ништа осим да спроводи план, дефинисан 1992. године, да наметне своју вољу свету и искорени ривале где год да се појаве – рекао је Баша.

У том контексту украјинско питање је постало кључно. Према његовим речима, руска специјална операција је начин да се Западу покаже и докаже да Волфовицова доктрина неће моћи да напредује у односу на Москву.

– Ово ће у Путиновом уму бити додатно потврђено америчким акцијама у Украјини, интервенисањем у политичке ствари земље и отварањем пута да се земља коначно придружи НАТО-у и Европској унији. Однос између обе стране довео је до Евромајданске револуције, у суштини стварајући вечити раздор у украјинској политици, који се сваке године само продубљивао – рекао је аутор.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао да се Северноатлантска алијанса спремала за сукоб у Украјини од 2014. године. Он је напоменуо да руска специјална операција „није променила савез“, већ је само показала важност највећег јачања колективне одбране коју је он спровео.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/риа

Ознаке