Русија

АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Руси тестирали САРМАТ ! Спрема ли се тотални светски сукоб?

На дан када је руски председник Владимир Путин објавио да та земља напушта споразум о ширењу нуклеарног наоружања СТАРТ -3 ЦНН је објавио вест да је Русија извршила тестирање интерконтинетналне балиситчке ракете за време док је амерички председник Бајден боравио у службеној посети Украјини, али да је опитовање овог пројектила било неуспешно.

ЦНН се позвао на двојицу неименованих америчких званичника, који су упознати са овим питањем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наравно ЦНН потврђује да је Русија унапред известила САД о лансирању интерконтиненталне балистичке ракете путем линије за деескалацију конфликта, рекао је један званичник администрације САД, док је други за ЦНН рекао да тестирање ракете није представљао ризик за САД и да они тај тест не виде као аномалију или ескалацију.

У питању је било тестирање нове интерконтинеталне балиситичке ракете САРМАТ која је на западу добила назив „Сатана ИИ“ која има способнос ношења већег броја нукеларних бојевих глава, независно усмерених, чије тестирање није успело.

Као главни аргумент да је опитовање пропало Американци наводе, да би то руски председник Путин нагласиоу обраћању нацији у уторак преподне.

Уместо тога наводи ЦНН Путин ниједном није споменуо лансирање у говору који је трајао сат и 45 минута. Оно што је међутим Путин споменуо јесте суспензија учешћа у новом Споразуму о смањесњу стратешког нукеларног наоружања СТАРТ-3, са чиме је угоржен преостали споразум који регулише бројност два највећа нукеларна арсенала у свету.

ЦНН наводи да је тестирање ракете обављено у тренутку док је Бајден био у Украјини, међутим опет неименовани извор администрације САД тврди да је био пре Бајдена. Оба извора наводе понедељак, али не и време кад је изведено тестирање интерконтиненталне балистичке ракете САРМАТ.

РС-28 САРМАТ

Интерконтинетална бласистичка ракета САРМАТ позната је и под ознаком РС-28 неки је зову и „Сатана ИИ“ или „Сатанин син“ јер представља наследника претходне верзије Р-36М2, у НАТО кодификацији познате и као СС-18 Сатана. Сармат је нова тешка интерконтинентална балистичка ракета која треба да замени широку палету интерконтинеталних бласитичких ракета СС-18 и Топољ М у ракетним силосима. Развој Сармата, започет 2009. године, Наводи се да ова интерконтинентална балистичка ракета може да понесе 100 тона терета што значи да се на њега може поставити 10 тежих нуклеарних бојевих глава или 16 лакших, или комбинација правих бојевих глава и лажних које би на себе преузеле савладавање непријатељске противракетне одбране. Наводно има домет од 11.000 до чак 18.000 километара.

Интерконтинентална балистичка ракета „Сармат“ има максималну брзину од седам километара у секунди, тежине је 100 тона и има погон на течно гориво.

У стању је да у секунди избрише са лица Земље област величине Тексаса или Француске, писали су руски медији прошле године, представљајући „Сатаниног сина“.

Ова ракета руској јавности први пут представљена је 2016. године. О овој ракети руски председник Путин први пут говорио је јавно 2018. године.

 

 

Извор: Курир