Србија

Папа би да се укључи у разговоре Београда и Приштине: Што је на Косову мање католика, мање је и спремности за дијалог

Упитан за недавно формирање посебне католичке бискупије на Kосову, иако Света столица није признала независност те покрајине, београдски надбискуп је рекао да су разлози за тај потез искључиво пасторални

Што је на Kосову мање католика, мање је и спремности за дијалог, изјавио је београдски надбискуп Станислав Хочевар и додао да би било добро да се и Kатоличка црква укључи у дијалог о будућности јужне српске покрајине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Србија, уколико обезбеди дијалог у интегралном смислу и буде окренута европеизацији и заузимању свог места у Европској унији, могла би да има важно место међу челним европским државама – рекао је Хочевар у традиционалном интервјуу за „Вечерње новости“ пред Божић по Грегоријанском календару.

– Располаже искуством неупоредиво богатијим од осталих. Њена снага је у положају који заузима – између Истока и Запада, али и комплексности историје. Свуда где је у прошлости било конфликата, створен је простор за нове могућности и сарадњу. То би требало да буде аутентичан пут Србије – додао је он.

Упитан за недавно формирање посебне католичке бискупије на Kосову, иако Света столица није признала независност те покрајине, београдски надбискуп је рекао да су разлози за тај потез искључиво пасторални.

– Тамошњим верницима била је потребна помоћ у верском животу. Ниво апостолске администратуре то није у пуној мери омогућавао, јер бискуп није имао потребна овлашћења. Наши верници тамо имају много проблема, посебно са исељавањем. Оснивање Бискупије корисно је и за Србију, јер што је на Kосову мање католика, мање је и спремности за дијалог – истакао је Хочевар.

Упитан може ли Римокатоличка црква преко својих верника албанске националности да помогне суживот на KиМ, он је рекао да „тај део региона није благовремено напредовао у инфраструктури“ и да је тамо било „премало комуникације“.

– Много је разлога за затвореност и сведене односе међу конфесијама. Тако је створена атмосфера погодна за конфликте. Једини пут за будућност оваквих региона је кроз комуникацију, сусрете сарадњу дијалог. Актуелне трговинске баријере веома су опасне и воде новој гетоизацији и новим конфликтима – рекао је Хочевар и додао:

– Радују ме добри односи између Српске цркве и наше бискупије на Kосову. Било би добро да се и Kатоличка црква укључи у дијалог о будућности KиМ.

Говорећи о Београдској надбискупији, он је рекао да је ситуација комплексна, јер њени верници припадају различитим нацијама.

– Све мањине које живе у Србији имају своје државе које су у ЕУ, па смо суочени са одласком младих у матичне земље. Проблем нам представља што у Србиији немамо могућност за теолошко школовање. Због тога наши свештеници нису довољно упућени у овдашњу културу и онемогућени су да на прави начин промовишу свеопшти дијалог – каже Хочевар.

Упитан каква очекивања Београдска надбискупија има од државе Србије, он је рекао:

– Реституцију имовине. Ту нам је учињена велика неправда. Јасно је да нам не могу бити враћена одузета добра, али могућа је заменска реституција. То се одвија веома споро, што нас дубоко забрињава. Имамо изузетно добре односе са Управом за цркве и верске заједнице, али нас чуди што се практични проблеми које имамо изузетно споро решавају.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug