Мада је откривена давне 1922. године у нашој земљи се мало зна за ову биљку те се њеним гајењем може зарадити велики новац.
Delicious #Josta berry leaves beginning to sprout in the #foodforest pic.twitter.com/VVyZGAZT5s
— Winslow Food Forest (@Winslow_FF) March 6, 2017
Јошта има изванредан састав витамина и минерала, висок ниво отпорности на болести и штеточине, успева на подручјима са континенталном климом, а може да издржи и до -40 °Ц. Идеалан период за садњу је рано пролеће и јесен, а прве плодове даје у трећој години.
Last two liqueurs labelled and ready to go!
Blackcurrant Vodka liqueur and Jostaberry Gin liqueur. pic.twitter.com/HzWf3yMvnI— LuddendenValleyWines (@LuddendenVWines) October 14, 2016
У првих четири године принос у грму је просечно 3,6 килограма а цена плода је и до пет евра по килограму. Јошта садржи чак осам пута више витамина Ц од лимуна, 20 пута више од јабуке и око 30 пута више од трешања. Конзумира се у свежем стању, смрзнута или кувана. Познато је и вино од јосте, добијено без термичке обраде.
Извор: БКТВНеwс