Издвајамо Србија

ЗАГАРАНТОВАНА ДОБИТ: У Србији су полудели за овом биљком ЗАРАДА ЈЕ ОГРОМНА, А МАЛО КО ЈЕ ГАЈИ (ВИДЕО)

Биљка која осваја плантаже зове се јошта (јоста), а популарност дугује плодовима који су ризница витамина али и брзом зарадом јер су производи који се добијају постали хит на пијацама.

На први поглед изгледа као рибизла, док укус подсећа на мешавину боровнице, кивија и грожђа. Јошта или јоста настала је у Немачкој укрштањем црне рибизле и огрозда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мада је откривена давне 1922. године у нашој земљи се мало зна за ову биљку те се њеним гајењем може зарадити велики новац.

Јошта има изванредан састав витамина и минерала, висок ниво отпорности на болести и штеточине, успева на подручјима са континенталном климом, а може да издржи и до -40 °Ц. Идеалан период за садњу је рано пролеће и јесен, а прве плодове даје у трећој години.

У првих четири године принос у грму је просечно 3,6 килограма а цена плода је и до пет евра по килограму. Јошта садржи чак осам пута више витамина Ц од лимуна, 20 пута више од јабуке и око 30 пута више од трешања. Конзумира се у свежем стању, смрзнута или кувана. Познато је и вино од јосте, добијено без термичке обраде.

 

Извор: БКТВНеwс