Србија

ИВИЦА ДОБИЈА ОРОЧЕНИ ЗАДАТАK: Дачић премијер на годину дана!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић је најближи одлуци да место председника Владе да шефу СПС, који би задржао и свој досадашњи ресор спољних послова

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ивица Дачић, министар спољних послова и лидер СПС, највероватније ће преузети место премијера, али ће му, како открива извор Kурира, мандат бити орочен на годину дана.

Kако објашњава наш саговорник близак владајућој коалицији, новоизабрани председник Александар Вучић најближи је одлуци да премијерску палицу преда Дачићу, што би за будућност његовог СНС било најбезболније и најбезбедније решење.
– Дачић би задржао позицију шефа српске дипломатије, а договор подразумева да му се за вођење Владе да пробни период од највише годину дана, без гаранција да ће се задржати на премијерском месту. Тиме ће и функционери СНС бити умирени, а социјалисти још чвршће везани за судбину Вучића. Неће бити никаквог ризика за њихово солирање – каже наш извор.

Дачић за Kурир негира да је било оваквих договарања.
– Нисмо уопште причали о томе. То није мој приоритет. Задовољан сам местом које имам – изјавио је Дачић.

Политички ана литичар Владимир Вулетић не би био изненађен ако Вучић одлучи да у премијерску фотељу смести Дачића.
– Ако се одлучи за политичку личност, онда би то могао да буде Дачић, поготово ако постоји неки ранији договор. Услов за будућег премијера, ма ко он био, јесте да буде неко ко неће стварати додатне поделе ни у владајућој странци ни у владајућој коалицији. Непознаница је и колико би се Дачић задржао на месту премијера, јер су парламентарни избори свакако могући и увек се врши притисак да се они распишу. И ова сад ситуација може да подстакне све то. Уз то, ближе се и београдски избори – подсећа Вулетић.

Ипак, до јуна, када се очекује да „прораде“ две најважније институције државе, играће се игра око места премијера, а у њој се, осим Дачића, спомињу још и бивши министар правде Никола Селаковић, као и актуелни министри Небојша Стефановић, Душан Вујовић и Ана Брнабић. Сви су у јавности говорили да још није било разговора о изгледу Владе после пресељења Вучића из Немањине на Андрићев венац.

 

 

Извор: Kurir.rs