Русија Свет

ПУТИН ОБЈАСНИО ФРАНЦУЗИМА: Америка је изазвала ХАОС који Русија сад решава!

Одговорност за све што се дешава у региону Блиског истока, а нарочито у Сирији, сносе наши западни партнери, изнад свих Америка. Москва покушава то да исправи, тврди руски председник

Руски председник Владимир Путин сматра да су САД и њени савезници изазвали хаос на Блиском истоку, који Москва сад покушава да реши. Он је у интервјуу за француску телевизију ТФ1 навео да су западне земље саме криве за терористичке нападе који им се догађају јер су директно одговорне за стварање џихадистичких група.

Арапско пролеће окидач
Према Путиновим речима, Арапско пролеће 2011. било је окидач за сукобе у муслиманском свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Дубоко верујем да одговорност за све што се дешава у региону Блиског истока, а нарочито у Сирији, сносе наши западни партнери, изнад свих Америка и њени савезници, укључујући водеће европске земље. Сећате ли се огромне подршке Арапском пролећу? Где је сад тај оптимизам? Како се све то завршило? Сећате ли се како су Либија и Ирак изгледали пре него што су их војске наших западних партнера уништиле – питао је Путин.

Он тврди да се терористички напади на Западу догађају управо због нестабилности на Блиском истоку, будући да их планирају џихадистичке групе попут Исламске државе (ИСИС), које су процветале у периоду хаоса.

– Пре Арапског пролећа, те блискоисточне земље можда нису биле пример демократија какве данас познајемо у свету. Вероватно је било потребно утицати на та друштва, организације и саму природу тих режима. Међутим, без обзира на све, у тим земљама није било никаквих знакова тероризма. Нису биле претња Паризу, Азурној обали, Белгији, Русији или САД. Сада, оне су извор терористичких претњи. Циљ Русије је да спречи да се то догоди и у Сирији – објаснио је руски председник.

Путин такође тврди да је за прекид заједничких руско-америчких операција у Сирији крив искључиво Вашингтон. Како каже, преокрет у односима две силе догодио се 16. септембра кад су САД напале положаје сиријске армије, за шта Пентагон тврди да је било случајно.

Грешка, али мало сутра
– Наше америчке колеге су нам рекле да је тај ваздушни напад био грешка. Међутим, цена те грешке је 80 људских живота. Осим тога, можда је само коинциденција, али ИСИС је напао одмах након америчког удара.

Истовремено, један од нижих официра америчке војске, укључен у ту операцију, искрено је рекао да су спремали тај напад данима. Како је могуће да су направили грешку, ако су неколико дана припремали напад? Тако је примирје, које смо заједно договорили, пропало. А ко је прекршио договор? Јесмо ли то били ми? Не, нисмо – тврди Путин.

Руски председник додаје да неколико западних сила криви Русију за оно што називају осветничким нападом на хуманитарни конвој УН 20. септембра. То је био повод да Вашингтон прекине било какву врсту сарадње и разговора са Москвом у вези са Сиријом. Међутим, према Путиновим речима, сви јако добро знају да су напад на конвој извели терористи.

– Вашингтон и његови савезници користе Сирију да се играју политике, уместо да траже права решења. Та политичка реторика нема великог значаја и не бави се стварном ситуацијом у Сирији – закључио је Путин.

Нудио да пошаље војску у Сирију

Владимир Путин каже да је нудио опције за решење хуманитарне кризе у Алепу, између осталог и да тамо пошаље копнене трупе које би обезбеђивале достављање помоћи, али да су Американци то одбили.

– Предложили смо да пошаљемо нашу војску као пратњу хуманитарним конвојима у Алепу. Руски војници, храбри и одлучни људи, то су радо прихватили. Међутим, рекао сам да то мора бити урађено искључиво заједно са САД и тражио да Вашингтон изнесе своју понуду. Међутим, Американци су то одбили. Они не желе да шаљу своје трупе у Сирију, али не желе ни да нареде повлачење опозиционим групама, које су заправо терористичке – открио је Путин.

Он је, ипак, додао да је, упркос прекиду сарадње са САД, Русија и даље заинтересована да помогне у решавању највеће хуманитарне кризе од Другог светског рата, која је за пет година однела више од 400.000 живота.

Извор: Informer.rs