Србија

ИВАНОВИЋ УБИЈЕН ЗБОГ БОНДСТИЛА?! Сваки дил Срба и Албанца значи и крај ЈЕДИНОГ преосталог ТАЈНОГ ЗАТВОРА САД

Фото: Јутјуб

Запад сада оптужује Москву на основу њихових извора у Србији. То су све манипулације, трикови да се створи конфузија у јавности. Само криза и нерешен проблем дају Западу могућност да буде присутан у том делу Европе. Америка има још један додатни разлог, а у питању је наводна база „Бондстил“, која је, заправо, једини преостали амерички тајни затвор у свету

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Убиство Оливера Ивановића изузетно озбиљан догађај. Оно је, пре свега, порука. Мислим да иза његовог убиства не стоје ни Албанци ни Срби, оцењује Синиша Љепојевић за Спутњик.

– Сам извршилац је вероватно локални човек, али налогодавац је неко други. Ивановићево убиство има симболику – порука је да било каква опција опстанка Србије на Косову, али истовремено сарадње са Албанцима не долази у обзир. На сцени је одржавање напетости и једног нивоа кризе – сматра он.

Запад не решава проблеме

Запад, тврди Љепојевић, никад не решава проблеме, он их држи нерешеним.

– Само криза и нерешен проблем дају Западу могућност да буде присутан у том делу Европе. Америка има још један додатни разлог, а у питању је наводна база. „Бондстил“ је, заправо, једини преостали амерички тајни затвор у свету и било каква промена у клими косовске позиције доводи ту такозвану базу у питање. Убиство Оливера Ивановића сведочи о нервози Запада. Немају могућности да одржавају оно што је било досад и онда прибегавају врло грубим методама да би уплашили и власт и људе који тамо живе. Сачекаћемо још да видимо последице тих порука, али, наравно, убиство никад неће бити расветљено – сматра Љепојевић.

Он сматра да починилац никада неће бити пронађен.

– Ако је судити према сличним ситуацијама последњих 50 година, тешко да ће то бити расветљено. Починилац неће бити пронађен, без обзира на камере по граду. Под изговором сарадње са Хашким трибуналом, западне службе безбедности направиле су такву мрежу у Србији да тај човек који је убио Ивановића вероватно још тамо седи и пије кафу. Суштина је ко га је платио – оцењује Љепојевић.

Када је решење косовског проблема у питању, Љпојевић не очекује одржавање референдума.

– Референдум је компликован механизам коме се прибегава када демократски изабране власти немају капацитет да реше неки проблем. Он је згодан за кључна, велика национална питања, али за мале земље са 2-3 милиона становника. Сигуран сам да неће бити референдума када је реч о Косову, али када би било референдума, пре тога, демократски изабране власти у Србији требало би да јасно кажу шта је њихов став – каже он.

Неће бити новог рата

Сматра да је подела Косова и ново прекрајње граница на Балкану мало вероватно, и да ако га буде оно ће ићи по етничкој линији.

– Ако дође до прекрајања граница, тај принцип ће вероватно бити на етничкој основи. Мислим да прекрајање граница није реално, јер отвара и нека друга питања. Када се распала бивша Југославија, један од аргумената подршке распаду на Западу био је да се не мењају спољне границе Југославије. Сада би евентуалном променом граница дошло до страшних ломова. Уочи распада Југославије, министар спољних послова Холандије Ван ден Брук је предложио, да би се избегао већи рат, да се по етничким линијама направе нове границе унутар Југославије. То тада уопште није узето у обзир – сматра Љепојевић.

Љепојевић сматра да више нико на Балкану нема воље да се поведе нови рат.

– Нисам сигуран да је на простору бивше Југославије било ко вољан за рат, чак ни на Космету. Тензије су знатно пале унутар Косова. Срби који су остали тамо да живе упаковали су се у заједницу коју тешко можете нарушите, а важно је и што велики број Албанаца одлази са Косова. Влада у Приштини је далеко од реалности. Изјаве за медије и оно што причају немају никакве везе са животом на Косову. Стране војске ни у БиХ ни на Косову нема довољно да би се ратовало.

 

Извор: rs.sputniknews.com