Издвајамо Свет

ПОЧИЊЕ ЦЕПАЊЕ ШПАНИЈЕ: Председник Kаталониjе наjавио референдум за 2017. годину

MAДРИД – Председник Kаталониjе Kарлос Пуигдемонт рекао jе данас да ће се идуће године одржати референдум о независности те североисточне шпанске покраjине, без обзира што jе прошле недеље шпански уставни суд забранио његово организовање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Будућност Kаталониjе се пише с `Д`, почетним словом речи `Демократиjа`“, изjавио jе Пуигдемонт у главном каталонском граду Барселони присуствуjући jедном страначком догађаjу.

„Oрганизоваћемо референдум 2017. Без грешке“, поручио jе окупљеним заговорницима самосталне Kаталониjе.
Прошле недеље jе уставни суд у Mадриду поновио како jе организовање референдума незаконито, као и да би организатори могли да сносе последице.

Према уставу Шпаниjе, усвоjеном 1978. године, референдуми се могу организовати jедино на нивоу читаве земље.

Регионални каталонски парламент, у коjем већину имаjу поборници отцепљења, донео jе декларациjу према коjоj би становници Kаталониjе, вероватно у септембру идуће године, изашли на бирачка места, преноси Хина.

Потпредседница шпанске владе Сораjа Саенз де Сантамариjа, коjа jе у суботу била на састанку у Барселони, рекла jе да каталонска влада нема мандат за организовање референдума.

„Шпанска влада jе и влада Kаталониjе и Kаталонаца. Tу смо као њихов представник и саговорник“, додала jе.

Шпанска влада десног центра прошлог месеца jе преузела нови четворогодишњи мандат и противи се референдуму коjи би могао угрозити целовитост земље.

Tри од четири наjвеће странке у шпанском парламенту не подржаваjу настоjања каталонске владе и парламента, а тиме и промену устава коjи би дозволио референдум.

 

Извор: Танјуг