ОВО СУ СКРИВЕНИ ГРАДОВИ У РУСИЈИ: Чува их војска, у њих је немогуће ући због ових тајни …

У Русији постоји 45 затворених градова у којима живи, ради, образује се и подиже децу више од 1.300.000 људи. Ови градови нису постојали на географским картама у време Совјетског Савеза. Споља и изнутра строго их чува војска.
Доћи у неки од њих у госте могуће је само уз специјалну дозволу. Становници се баве научним или производним радом везаним за неку опасну или безбедносно осетљиву технологију. “Руска реч” представља шест таквих насеља.

Мирни

Локација: Архангелска Област

Функција: Космодром

Разлог посебног статуса: Град је административни и стамбени центар космодрома „Плесецк“

Превоз ракете носача са сателитом „Ресурс Ф-2“ на космодром „Плесецк“. Извор: РИА „Новости“.

Град Мирни се налази на месту где је у време царске Русије пролазио такозвани „царев пут“ ка Белом мору. Према легенди, Михаило Ломоносов, оснивач славног московског универзитета, управо је тим путем 1730. године ишао у Москву, пратећи кола са товаром. Додуше, нема никаквог обележја, сви главни споменици Мирног везани су за освајање космоса. Први државни космодром „Плесецк“ дуго је био светски лидер по броју лансирања космичких бродова. Поносни град на свом грбу има космички брод и поларну светлост, која говори о његовом положају на далеком Северу.

Мирни је пун монумената и обелиска. У част лансирања првог совјетског навигационог космичког брода подигнут је обелиск „Космос-1000“, а 1989. ушао је у орбиту сателит „Космос-2000“, па је и тај догађај обележен спомеником, који је због сличности са популарним обликом становника других планета назван „ванземаљац“.

Саров

Некадашња имена: Шатки-1, Москва-300, Кремљов, Арзамас-75, Арзамас-16

Локација: Нижегородска Област

Функција: Производња атомских бомби

Разлог посебног статуса: На територији града се налази Руски федерални нуклеарни центар — Сверуски научно-истраживачки институт за експерименталну физику

Монтирање ласерског уређаја „Луч“ у Нуклеарном центру. Извор: РИА „Новости“.

Саров је необичан град. Са једне стране, у њему се праве атомске бомбе, а са друге је познат по православној светињи — Саровском манастиру. У овом манастиру, у коме је типик посебно строг, 1778. године искушеник је постао славни преподобни Серафим Саровски. Оба обележја града представљена су и на његовом необичном грбу.

Испод Саровског манастира постоји прави подземни град у који су се отшелници повлачили у потрази за миром и тишином. Кажу да је некада у подземљу постојало и језеро којим је могло да се плови чамцем.

У Нуклеарном центру постоји Музеј атомског оружја, једини те врсте на свету. Његов главни експонат је чувена „Цар бомба“. Детонација ове термонуклеарне направе 1961. на арктичком архипелагу Нова земља била је највећа експлозија у историји (10 пута већа од укупне снаге свих експлозивних средстава употребљених током Другог светског рата у целом свету) и један од кључних догађаја Хладног рата. Наравно, већина експоната у музеју су копије.

У Нуклеарном центру у Сарову данас ради више од 18 хиљада стручњака: физичара и математичара, инжењера и програмера, који се баве одржавањем нуклеарног арсенала Русије и његовом безбедношћу.

Озерск

Некадашња имена: Чељабинск-40, Чељабинск-65

Локација: Јужни Урал

Функција: Радиоактивни изотопи

Разлог посебног статуса: На територији града се налази Федерално државно унитарно предузеће „Производна организација Мајак“, где се производе радиоактивни изотопи и прерађује употребљено нуклеарно гориво

Радник „Мајака“ барата високорадиоактивним материјалом помоћу манипулатора. Извор: РИА „Новости“.

Предузеће „Мајак“ је одиграло кључну улогу у првим фазама совјетског нуклеарног програма 1940-их. Стручњаци из прве гарнитуре радника „Комбината бр. 817“ (тако се раније звао „Мајак“) подвргавани су најстрожој селекцији. По доласку на тајни објекат током неколико година није им дозвољавано чак ни да се дописују са ближњима.

Необични грб овог града садржи стилизовани приказ нуклеарног реактора из кога исијава енергија, представљена гуштером (симболом Урала) са огњеним репом.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: