Издвајамо Свет

АНГЕЛА МЕРКЕЛ У ШОКУ: Баварска хоће да се отцепи од Немачке!

Трећина становника Баварске, једне од најбогатијих и најнасељенијих савезних држава у Немачкој, жели хитну независност од Берлина, показују најновија истраживања јавног мњења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истраживања показују да је 32 одсто становника некадашње краљевине за независност, док још 40 процената тражи већи степен слободе од Берлина.

Укупно 32 одсто испитаника се слаже са изјавом да би њихова држава требало да буде независна од Немачке, показало је истраживање чије резултате објављује Билд.

Сепаратистички покрет је у Баварској, некада самосталној краљевини, најјачи од свих немачких савезних држава. Истраживање је рађено уочи парламентарних избора који су заказани за 24. септембар.

Радио Баварска преноси да се 18 одсто испитаника децидирано изјаснило да подржава независност Баварске, док је 14 одсто изјавило „да би се сложило“ с тим да се њихова држава отцепи од Берлина.

Ангела Меркел (фото:ЈуТјуб)

Оно што може да забрине владу премијерке Ангеле Меркел јесте и то да чак 40 одсто Бавараца жели да њихова држава има већи степен слободе од федералних власти. Сепаратизам у Баварској је последњих година у успону.

Поређења ради, 2011. је тек 25 одсто Бавараца сматрало да би отцепљење од Берлина било добра идеја. Упркос томе, мале су шансе да се Баварска отцепи, јер немачки устав савезним државама не дозвољава независност.

 

Извор: vesti-online.com