Србија

Одлепио начисто! Јанковић тврди да Србија треба да докаже да је Грачаница српска?!?

Саша Јанковић (Фото: Јутјуб)

Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић изјавио је вечерас да његов покрет не учествује у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији сматрајући да се ради о фарси.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како тврди циљ тог дијалога је доношење одлука на које је Вучић пристао у разговорима са представницима међународне заједнице.

Према његовим мишљењу, Србија суштински изгубила Косово током деведесетих година а сада се треба усредсредити на остваривање људских права на Косову и Метохији.

Додао је да су ту и имовинска права, која се морају решити.

„Наша историјска и културна наслеђа морамо да осигурамо. Оног момента кад би Србија имала фактичку могућност да гарантује интегритет својих културно историјских споменика тада не би било проблема да за све оно што није део српске историје, да за то, на територији Косова одговара власт у Приштини“, казао је Јанковић.

Упитран да прокоментарише то што се манастири Грачаница и Дечани наводе као косовска баштина, Јанковић каже да је „на Србији да докаже да то није тако“.

Додаје да се чланство Косова у међународним организацијама не може прихватити док се то не докаже.

Упитан да ли ће Косово бити избачено из преамбуле Устава Србије, он је казао да је суштинско питање да ли та преамбула има правно обавезујући карактер. Лидер ПСГ сматра да је ЕУ лицемерна према Србији и да једно говори у јавности а друго далеко од очију јавностим.

Према његовим речима, представници ЕУ долазе и изненађују се напретком Србије јавно, а онда на састанцима кажу: ‘Да,да, видимо ми о чему се ради, али знате, ако то евентуално јавно кажемо, онда може доћи до дестабилизације, па ћемо се бавити стабилократијом“.

 

Извор: Tanjug