Издвајамо Свет

ПУТИН ОВИМ ПОТЕЗОМ ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ ВАШИНГТОНУ: У Сирију стигле убице америчких СТЕЛТ АВИОНА (ВИДЕО)

Шеф Кремља послао поруку Вашингтону

Руски лидер у базу у Латакији послао четири најновија авиона пете генерације са стелт технологијом „су-57“, које зову убице америчких „невидљивих“ Ф-22. Тиме послао поруку да ће спречити Вашингтон да свргне Асада и распарча Сирију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски председник Владимир Путин намерава да по сваку цену спречи САД да свргну сиријског председника Башара Ал Асада и распарчају Сирију. Он је у ту земљу послао најновије борбене авионе пете генерације „сухој су-57“ са стелт технологијом, такозване убице америчких „невидљивих“ летелица Ф-22 рептор, који се већ налазе у Сирији.

У питању је руски авион чијих је само 12 прототипова досад направљено, а масовна производња требало би да почне ове или следеће године, очигледно након финалних тестова у Сирији.

Руски лист „Комерсант“ пише да је министарство одбране прошле недеље пребацило четири прототипа „су-57“ у сиријску авио-базу Хмејмим у Латакији.

– Летелице су послате у Сирију на тестирање у борбеним околностима. Пробе ће бити више фокусиране на радарске способности и електронско ратовање него на проверу система наоружања – навео је извор из руског министарства за „Комерсант“.

Лист додаје да то потврђују и снимци израелских сателита од петка, на којима се виде најмање два руска „су-57“ на писти у Хмејмиму.

Аналитичар Игор Короченко каже да је главни циљ допремања „су-57“ у Сирију тестирање радарског система на реалним метама, укључујући амерички Ф-22.

– Летелица је дизајнирана као убица Ф-22. Она би требало да у ваздуху нађе непријатељски авион и уништи га, заобилазећи његову напредну стелт технологију. Због тога што Ф-22 није потпуно невидљив, већ га радар региструје кад је превише близу и кад је прекасно за реаговање, „су-57“ осим радара, има и инфрацрвени систем за детектовање и праћење било чега непријатељског у ваздуху. Тај систем Ф-22 нема. Такође, „сухој“ има електронски унапређен оптички сензор у кокпиту, што омогућава пилоту да пронађе мету. То значи да ће „су-57“ моћи да уочи непријатељски стелт на чак 50 километара – објашњава Короченко.

Кад је оружје у питању, „су-57“ може да га прилагоди у односу на мисију коју треба да обави.

– Авион је способан за уништење мета и у ваздуху и на земљи, те може да користи најшири могући спектар оружја. Такође, може да лоцира помоћну стелт летелицу Авакс, као и да допуњава гориво у ваздуху. Има напредније моторе од америчког ривала Ф-22 – наводе стручњаци.

Они наглашавају да је, осим тоа, још једна руска предност у Сирији то што њен ракетни систем С-400 може угрубо да лоцира Ф-22, пре него што „су-57“ крене у мисију.

Допремање најсавременијег „сухоја“ у Сирију, осим тестирања у ратним условима, има за циљ и да демонстрира руску моћ.

– Путин нема намеру да гледа како САД свргавају Асада и цепају Сирију. Слањем свог најмодернијег авиона он шаље поруку да Американци више не могу да се играју са Русијом и њеним савезником Сиријом. Војска САД ће врло брзо схватити да „су-57“ врло лако може да обори њихов Ф-22 и не верујем да ће се усудити да бомбардују Асадове положаје – сматрају аналитичари.

Иначе, одлука о допремању „су-57“ у Сирију догодила се након што су америчке снаге напале и уништиле групу владиних снага, у којој је било и руских добровољаца. Такође, Америка у савезу са сиријским побуњеницима смешта Асаду убиство 500 цивила у Источној Гути код Дамаска, коју под контролом држе побуњеници и терористи Ал Нусра фронта. Вашингтон намерава да бомбардује Асадове положаје како би га свргао с власти. Истовремено, САД су повукле имагинарну границу на реци Еуфрат, а све источно од ње сматрају својом територијом.

Британски министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је да ће његова земља размотрити план да са САД заједно учествује у војним ударима против снага сиријске владе, уколико буде доказа да је коришћено хемијско оружје против цивила.

– Ако утврдимо да се то догодило и ако буде направљен предлог за акцију у којој Велика Британија може да буде корисна, мислим да ћемо озбиљно то размотрити – рекао је Џонсон.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвао је коалицију на челу са САД да предузме хитну акцију у циљу примене Резолуције Савета безбедности УН 2401 о примирју у Сирији. Он је јуче током телефонског разговора са шефом немачке дипломатије Зигмаром Габријелом тражио конкретну акцију САД.

– Лавров је изложио конкретне кораке руске војске за решавање хуманитарног проблема у Источној Гути и учеснике коалиције са САД на челу позвао да хитно предузму сличну акцију – наводи се у саопштењу министарства спољних послова Русије.

„Сухој су-57“
најсавременији стелт авион у руској војсци
за детектовање „невидљивих авиона“ осим радара има и инфрацрвени систем за детектовање и праћење, као и електронски унапређен оптички сензор у кокпиту
може да погоди мете и у ваздуху и на земљи
користи широк спектар оружја, у зависности од мете
први тест-лет изведен 2010.
12 прототипова је направљено
требало би да уђе у употребу 2018. или 2019. године
цена: 50 милиона долара

 

Извор: Информер / srbijadanas.com