Издвајамо Свет

Меркелова тражи од Трампа да не жртвује НАТО „мушком пријатељству” са Путином

Ангела Меркел (фото:ЈуТјуб)

МИНИСТАРКА одбране Немачке – Урсула фон дер Лајен – јавно је позвала Доналда Трампа да води рачуна о принципијелним питањима спољне политике, која су досад била заједничка Вашингтону и његовим савезницима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Притом је нагласила да нови председник САД треба да „јасно означи своју позицију према Русији, поготово поводом Крима и Алепа”:

„Доналд Трамп је дужан да се изјасни на чијој је страни: на страни правде, светског поретка и демократије, или му је свеједно, па ће се позабавити успостављањем неке врсте мушког пријатељства”.

Фрау Урсула је ово изговорила пред камерама немачког телеканала ZDF.

Истовремено је наследника Барака Обаме упозорила да се према НАТО не односи „само као према бизнису”:

„Надам се, додала је, да ће му саветници објаснити и да ће схватити да НАТО није бизнис. Да то није компанија”.

Трамп је током изборне кампање више пута обећавао да ће преиспитати односе САД са савезницима из НАТО, посебно наглашавајући да ће инсистирати да земље чланице војне алијансе – поготово богате као што су Немачка, јапан и Јужна Кореја – плаћају „правичну цену” за то што им САД обезбеђују војну заштиту.

„Ради се о стварима за које се не може рећи: прошлост ме не интересује. Вредности које делимо – такође ме не интересују. Гледаћу само колико новца могу добити и могу ли од свега направити добар посао. Нико не може тако управљати државом, а то није ни принцип НАТО” – закључила је.

Не треба сумњати да фрау Урсула све ово није рекла само у своје име.

Ово је фактички порука Ангеле Меркел Трампу. Позиција званично Берлина.

Само што је Меркелова, очито, одлучила да засад сама не „кукуриче”.

 

Извор: факти.орг