Свет

У рату Русије и НАТО ова регија била би ПРВА НА УДАРУ!

Балтичка територија је регион који је са свих страна окружен Русијом и њеним савезницима. Сходно томе, земље које се налазе на тој територији, попут Литваније, Летоније и Естоније, неће бити у стању да спрече инвазију Кремља, најновија су нагађања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све више званичних тврдњи иде у пролог томе да је инвазија Русије на Балтику већ започета.

Русија је већ увелико направила залихе нуклеарног наоружања у балтичкој енклави Калињинграду и знатно је ојачала своје трупе са друге стране Балтика, док су НАТО снаге у међувремену оснажиле своје присуство у тој области и планирају самит у Варшави не би ли додатно ојачали своје снаге у том региону.

Званичници тврде да на тај начин НАТО чланице покушавају да осујете искушење Русије у одбрани припадница земаља некадашњег Источног блока.

Калињинград, који је тренутно кључна руска база на Балтику је пре Другог светског рата припадао Немачкој и представља совјетску награду након окончања истог. Он није повезан са руском територијом и граничи се са Литванијом и Пољском које су чланице НАТО-а.

На тај начин су Литванија, Летонија и Естонија заробљене између Калињинграда и Русије с бојазни да би у сваком тренутку могле бити одсечене од Северноатланског савеза.

Страхови који постоје у НАТО највише су повезани с чињеницом да су границе ове три државе веома слабо обезбеђене.

Русију и Литванију у овој области дели само пешчана дина, док се на граници Русије са Естонијом налазе села која су повезана путем који периодично задире у руску теритиорију. Што се тиче Летонаца, они морају да воде рачуна да случајно у потрази за печуркама не залутају на територију Русије, пише Вашингтон пост.

– Не кријемо да нисмо задовољни одлуком НАТО да појача безбедност на границама њихових чланица са Русијом и уведе друге државе у своје војне активности. Озбиљни политичари би требало врло добро да знају да Русија никад не би напала ниједну НАТО чланицу – изјавио је Сергеј Лавров, руски министар спољних послова, прошлог месеца.

 

 

Извор: Washingtonpost, Blic