Издвајамо Свет

ЖУРКА ФЕД-а И ВОЛСТРИТА СЕ ЗАВРШАВА, ПОЧИЊЕ ЗЕМЉОТРЕС И ОЛУЈА: Трамп се припрема да преузме Федералне резерве!

У прве четири године председништва, Доналд Трамп не само да ће изабрати три судије за Врховни суд, него ће такође изабрати пет од седам чланова Управног одбора Федералних резерви.

Није могуће довољно нагласити колики ће ово имати ефекат на економску будућност нације. Са оба дома Конгреса чврсто у рукама Републиканаца, могли бисмо видети најмоћнију централну банку на свету како се трансформише у чисто политичку институцију којом диктира један човек, пише “Цоунтерпунцх”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Критичари могу помислити да је то огроман напредак у односу на садашњу ситуацију у којој ФЕД прикрива своју оданост огромним Волстрит инвестиционим банкама иза ПР облака “независности,“ али идеја да један човек контролише цену резервне светске валуте, а самим тим и цену финансијских средстава и робе широм света дубоко узнемирава америчку и светску банкарску елиту.

Након седам година политички индуковане депресије која је повећала неједнакост на ниво који није виђен од Златног доба, мислимо да је крајње време да председник искористи своју моћ да изабере чланове који ће банку вратити под контролу владе.

 

ЛА Тимес пише:

“Доналд Трамп је изнео много критика на рачун Федералних резерви током своје кампање. Као председник би их могао врло брзо преобликовати… Трамп ће имати прилику да изабере пет од седам чланова Управног одбора Федералних резерви током својих првих годину и по времена на власти. То укључује и новог председавајућег који ће заменити Џенет Јелен, чији мандат истиче почетком 2018. године…

Трамп је напао Јеленову у последњим месецима своје председничке кампање, оптужујући је за одржавање референтне каматне стопе “вештачки ниском“ како би помогла колегама демократама председнику Обами и Хилари Клинтон.

“Мислим да је она веома политичка и да у извесној мери треба да се стиди себе,“ рекао је Трамп за ЦНБЦ средином септембра. Две недеље касније, на првој председничкој дебати, он је изјавио да су “Федералне резерве више политичке него што је Хилари Клинтон.“

“Никада до сада нисмо имали ситуацију да долазећи председник не само да критикује како ФЕД спроводи своју политику, него и оптужује председавајућег ФЕД-а да поткопава институцију тако што је у политичком дослуху са његовим противником и Белом кућом,“ рекао је Џејмс Петокоукис.“

Можемо претпоставити да ће Врховни суд одразити Трампов корпоративно-пријатељски став према великом бизнису, али питање је: Шта можемо очекивати од Централне банке када постане слуга Беле куће?

 

То је тешко рећи, углавном због тога што Трамп често истовремено заступа два наизглед контрадикторна погледа.

Шта тиме желимо да кажемо?

Мислимо да је, с једне стране, Трамп велики навијач за не-интервентни капитализам слободног тржишта, али с друге стране, он је посвећен дестичарским популистима који изгледа добијају све више подршке маса, што је јасно када он говори овакве ствари:

“Знате ли ко највише страда од политике лаког новца Јеленове? Људи који су прошли кроз 40 година свог живота и чували по сто долара сваке недеље у банци… Они су радили цео свој живот да би уштедели и сада се дешава то да су присиљени да уђу у надувану берзу и у једном тренутку ће бити избрисани.“

Дакле, како ће Трампов популизам обликовати његов став о томе ко би требао да буде члан ФЕД-а?

Не знамо, али знамо да ће се монетарна политика драматично променити у односу на последњих осам година непродуктивног експериментисања, јер се Трамп окружио индустријским лидерима који имају потпуно другачију филозофију од оне која се тренутно спроводи.

 

Трамп, који није љубитељ ФЕД-овог програма куповине обвезница који се зове QЕ, је признао да мисли да су акције у балону, сугеришући да ће вероватно имати конзервативнији приступ монетарној политици. Чак и тако, то не мења чињеницу да ће имати прилику да лично изабере владајућу већину, што значи да ће бити у позицији да захтева њихову лојалност као услов за запошљавање. Да ли ико заиста сумња у то да би Трамп радије сам контролисао Федералне резерве, него их оставио у канџама најкрволочнијих Волстрит банака?

Нема сумње да су дистрибутивни ефекти ФЕД политике помогли да се Трамп катапултира у Белу кућу. Милиони Американаца радничке класе којима је мука од монетарних политика и трговинских споразума су пронашли начин да искажу своје незадовољство у кандидатури Доналда Трампа.

Њихов колективни бес је изненада експлодирао на изборима 8. новембра гурајући тајкуна некретнина у победу над противником Хилари Клинтон, што многи називају политичким изненађењем века.

Трамп је упао у тај извор беса и фрустрације осуђујући “пропали и корумпирани политички естаблишмент“ у ком и Хилари Клинтон и ФЕД имају велики значај. Сада ће га подићи на виши ниво покретањем изненадног напада на ФЕД што ће Волстрит оставити без моћне агенције и биће препуштени сами себи.

ФЕД је имао сваку прилику да покаже где су њихови лојалисти и сваки пут су стали на страну Волстрита. Постоји разлог зашто 95 одсто свих добијених прихода у последњих осам година оде на један одсто, док се радничка класа бори само да стави храну на сто. Баш као што постоји и разлог зашто су се утростручила вредност акција у последњих осам година, док су зараде и приходи стагнирали, а економија успорила. То је политика.

ФЕД је створио услове за трајну депресију, тако да може да обезбеди бесконачан јефтин новац својим изопаченим пријатељима на Волстриту. Сада се њихова мала забава завршава.

 

Извор: Wебтрибуне.рс