Свет

Амери ће полудети због овога! Сирија преговара са Русима иза њихових леђа!

Сиријске побуњеничке снаге из редова опозиције воде тајне преговоре са Москвом како би се борбе у Алепу што пре окончале, преноси „Фајненшел тајмс“, наводећи да САД, које највише подржавају побуњенике, немају појма о томе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Четири члана опозиције из града са севера Сирије изјавила су за „Фајненшел тајмс“ да је главни посредник у разговорима са Русима – Турска, а да се интензивни преговори воде у Анкари.

– Русија и Турска преговарају са нама без САД. Вашингтон је потпуно скрајнут из разговора, и нема представу о томе шта се дешава у Анкари – рекао је један од опозиционих лидера.

Ова вест долази након што је Кремљ потврдио да је руски председник Владимир Путин у среду разговарао са својим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров дан касније срео се са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом у Алањи. На том састанку Лавров је прецизирао да је Русија спремна да сарађује са свим странама у сиријском конфликту.

Иако ово није први пут да се неко из редова побуњеника тајно састао са Русима, познаваоци прилика о последњим разговорима кажу да је ово први пут да је у њих укључен овако велики број опозиционих група, што представља знак да су и те како спремни на компромис.

Ипак, за сада се чини да је у разговорима договорено мало тога, али сама чињеница да се они одржавају, и то без знања Америке, у потпуности мења политичку слику на Блиском истоку.

Развој догађаја утицао на почетак преговора

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп неколико пута је поновио да је вољан да подржи Путинове напоре у одржавању Башара ал Асада на власти, подвлачећи да се Кремљ бори против исламиста, те да је останак Асада кључан за стабилност. Одлазећа администрација Барака Обаме је, с друге стране, обезбедила нестварних 500 милијарди долара за обуку и наоружавање побуњеника са само једним циљем – да се Асад сруши.

Упркос томе, регионалне силе решиле су да проблем коначно реше, и то без Американаца. С друге стране, чињеница да Русија у том плану игра главну улогу додатно доприноси њеном статусу растуће светске силе, која је способна да решава проблеме који се доимају „нерешивим“.

Али Шеик Омар, један од лидера политичког Савета Алепа (или бар онога што је од њега остало), рекао је да су политичари у источном делу града, који је под контролом побуњеника, одабрали тим за сарадњу и преговоре са Русијом, а све у циљу коначне обуставе сукоба. Изненадном интересовању опозиције за договор допринео је и напредак сиријске војске, која је прошле недеље освојила 40 посто територије у Алепу од побуњеника.

– Разговори се воде директно са Русима, пошто је сада свима постало јасно да је Башар ал Асад само гувернер сиријске провинције који добија наређења директно од Владимира Путина – рекао је Омар.

Нико од саговорника није желео да открије да ли су се лидери побуњеника са Русима срели лице у лице или су контактирали неким другим путем, пре свега кроз посредство Турске.

Американци сами себе изоловали

Када је упитана за ове преговоре, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је рекла следеће:

– Вашингтон је изоловао сам себе. Ми са опозицијом у Турској водимо преговоре већ две године, то нису никакве нове вести.

С друге стране, турски званичници нису желели да коментаришу.

Марија Захарова: Вашингтон је сам себе елиминисао

Што се Вашингтона тиче, овакви преговори имали би последице које би сезале далеко изван сиријских граница. Емил Хокајем, сарадник Међународног института за стратешке студије за искључивање Америке из преговора криви Барака Обаму, који је по његовим речима показао неспремност и неспособност да се умеша у регионална питања на Блиском истоку, проузроковавши тако да се остали играчи окрену Русији.

– Амерички приступ овом конфликту гарантовао је константно смањивање важности и утицаја САД, не само у Сирији већ у читавом региону. Изгубили смо идентитет и предност коју смо имали. Политика блискоисточног региона се променила, и то за време Барака Обаме. Да ли се то десило плански или је узрок само неспособност, више није важно – рекао је Хокајем.

Москва шири утицај

Генерал Калифа Хафтар, који контролише источни део разорене и подељене Либије, недавно је путовао у Москву тражећи војну помоћ од Путина. Турска, након што се помирила са Русијом, постигла је договор са Кремљом око распоређивања војника на северу Сирије. Египат и још неке заливске земље интензивирале су контакт с Русијом, што само показује да Америка губи утицај, подвукао је Хокајем.

Чарлс Листер, експерт за Сирију који ради на Институту за Блиски исток у Вашингтону, каже да су се први састанци Руса и сиријске опозиције одржали у понедељак у Анкари, а да је други састанак наводно одржан прошле суботе.

– Русија подиже улоге. Кремљ иде на договор са опозицијом. Ако Алепо падне, сиријском режиму биће потребан велики број трупа да одржи контролу над градом, што би оставило остатак њихове територије са врло мало заштите, што би значило да би зависили у потпуности или од руске или од иранске помоћи, што би Москва радо избегла – истиче Листер.

Односи и даље нестабилни

Ипак, Листер наводи да је мало вероватно да ће опозиција испунити руске захтеве о уклањању тешког наоружања из Алепа, као и о ограђивању од Џабхат Фатех ал-Салама, групе повезане са Ал-Каидом, с којом су побуњеници често заједно нападали снаге сиријске војске.

Такође, тензије између Анкаре и Москве нису нестале, нарочито након што је Турска оптужила режим Башара ал-Асада за напад на турске војнике на северу Сирије. Побуњеници кажу да Анкара верује да Асад такав напад никада не би дозволио без зеленог светла из Москве, што показује колико су односи и даље на стакленим ногама.

 

Извор: Blic