Србија

ЕУ И ХРВАТСКА БЛОКАДА: Брисел тражи од Србије да изда Русију!

Хрватска није одједном одлучила да „спусти рампу“ на поглавље 26, нема то везе са доласком Сергеја Лаврова у Београд, наводи уредница „Спутњика“ Љубинка Милинчић.

Али, посебно је био занимљив део интервјуа Лаврова руском државном медију у домену односа Србије и Европске уније. Према речима Лаврова, нема сумње да је Брисел изложио Београд притиску због односа с Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Он је рекао да је притисак ЕУ позната ствар. Ако Србија хоће у ЕУ, мора да затвори хуманитарни центар у Нишу. Додао је и да од маја чланице ЕУ траже да им се каже шта треба да мисле о Русији – рекла је Милинчићева.

Међутим, поставља се питање зашто је Лавров о томе говорио са „Спутњиком“, а не са српским дипломатом Ивицом Дачићем, или премијером Александром Вучићем. Миличићева има за то објашњење:
– Статус хуманитарног центра у Нишу није у домену Министарства спољних послова, вероватно се то неће са тог нивоа решавати. Лавров је рекао да се измишља да је у питању шпијунски центар. Како може да постоји шпијунски центар, а да га не детектује Америка или нека друга велика сила – навела је она.
Лавров је био врло јасан у интервјуу:
– ЕУ Руско-српски хуманитарни центар у Нишу сматра шпијунским гнездом и претњом за безбедност и тражи његово затварање. А то што је током његовог постојања очишћено од мина више од четири милиона квадратних метара и уклоњено око 1.500 експлозивних направа, то што је тај центар пружао помоћ у гашењу пожара на југу Европе, укључујући и земље ЕУ, о томе радије ћуте – рекао је Лавров.

Премијер Александар Вучић је, на наводе да ЕУ као један од захтева поставља и затварање хуманитарног центра у Нишу, рекао да није то тако чуо у Бриселу.

– Нисам то на такав начин чуо у Бриселу, Сергеј Лавров је то чуо можда на другом месту. О томе одлучује наша влада, а не Брисел, Вашингтон и Москва – рекао је Вучић.

Где су све руски хуманитарци
Занимљиво је да Русија тврди да је Хуманитарни центар у Нишу намењен „регионалним операцијама“, а да Русија нема споразум о пружању такве помоћи нити са једном земљом у региону. Такође, занимљиво је и питање како су Руси одабрали да баш у Србији отворе такав центар, а припадници Министарства за ванредне ситуације овакве базе имају, изван Русије, још само у Киргизији и Јерменији
.
Тајни товар
Љубинка Миличић је, међутим, додала да се тражи дипломатски имунитет за неколико Руса који раде у центру. То, међутим, одбија српска влада пуне четири године. Наиме, ако се Хуманитарном центру у Нишу и његовим станарима да дипломатски статус, онда то важи и за сав товар који би долазио у Ниш без права српских власти да терет контролишу.
Милов нож у леђа
– Брисел од Србије тражи да се понаша онако како се понаша руководилац Црне Горе који је прекршио све своје обавезе и обећања и издао Русију, иако му она није учинила ништа лоше – казао је Лавров.
Извор: Lj.ivanovic/Vesti