Занимљивости Издвајамо

ЕВО КАКО ЈЕ ТИТО ИЗДАО КАСТРА: Кубански вођа му никада није опростио!

Дарко Бекић, хрватски дипломата објаснио је сложене односе између Тита и Фидела Кастра везане уз куповину, односно продају оружја по које је лично једном на Брионе дошао Че Гевара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бекић пише како се у текстовима о Титу и Кастру преувеличава како се међусобно нису волели, као и Титова доследна, несврстана политика насупрот Кастрове просовјетске линије у покрету несврстаних.

Уствари, истина јенешто сложенија, тврди Бекић.  У лето 1959, свега неколико месеци после освајања власти, Кастро је с великим надама послао Че Гевару код Тита да покуша да купи оружје потребно за одбрану кубанске револуције.

У натегнутом разговору, вођеном током августа на Брионима, Тито је Че Гевари дао само магловито обећање за 12 топова, 120 минобацача и лаког пешадијског наоружања, и упутио га да о томе даље преговара с југословенским амбасадором при ОУН у Њујорку.

У једном свом говору, 1968., Кастро је овако описао разговоре с Титом, односно, с дотичним југословенским дипломатом у Њујорку:  „Стално избегавају да нам дају одговоре. Речено нам је да оружја нема и да морају да га произведу, да цене нису стигле; а када су цене коначно дошле, нудили су нам само оружје малог калибра по изразито високим ценама, које су биле превисоке чак и за међународно тржиште.

Пре тога, али и касније када смо хтели да купимо оружје у Југославији, неки су другови отишли у Југославију и тамо покушали да договоре куповину оружја, али резултат је опет био неуспешан уз још неколико додатних препрека. Можемо да кажемо да ништа што смо покушали није донело напредак, упркос томе што смо били јако заинтересовани.

“ Неуспешни преговори с Титом и његовим дипломатама јако су разочарали Кастра и Че Гевару, али тек тада је уследио прави шок. Наиме, Кастрови сарадници су у архиви свргнутог диктатора Фулгенција Батисте пронашли тајну дипломатску белешку његовог војног аташеа из Мексико Ситија од 13. децембра 1958. (само две недеље пре победоносног уласка Фидела Кастра у Хавану!).

У њој којој овај јавља да његов „добар пријатељ“, југословенски амбасадор нуди Батистином режиму велике количине разног југославенског оружја, укључујући и торпедне чамце, по најповољнијим ценама.Ово откриће потпуно је поразило Фидела, Чеа и читаво кубанско водство.

„Колико је велико било наше изненађење када смо открили овај документ у архивама, нарочито што нам је требало оружје како бисмо се одбранили од империјалиста они су ставили све могуће препреке пред нас и нису нам продали ниједан комад оружја.

Оружје су нудили Батисти како се рат примицао крају. (…) када чак ни империјалисти нису хтели да му продају оружје, чак ни Јенкији му нису хтели продати оружје, али ова господа су му понудила добро и јефтино оружје.“, рекаа је тада Кастро.тако је наредних 20-ак година, све до Титове смрти, Кастро је с Југославијом одржавао односе само због потреба „високе политике“ и дипломатске прагматике, али никада више искрено и пријатељски.

 

Извор: еxпресс.хр