Издвајамо Свет

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ РЕКАО ОНО ШТО ПОЛИТИЧАРИ НЕ СМЕЈУ: Ми Америку бомбардујемо свецима а она је нас бомбама!

У МАНАСТИРУ светог Саве у Либертвилу по први пут је свечано литургијски обиљежен празник новојављеног светог Мардарија Ускоковића, ктитора овог манастира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Литургијском сабрању је началствовао његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије , уз саслужење господе преосвећених архијереја г. Лонгина домаћина свечаности, г. Иринеја источноамеричког, г. Саве умиривљеног славонског, г. Кирила диоклијског викара за јужну и централну Америку. Такође су саслуживали бројни свештеници и свештеномонаси из епархије новограчаничке и средњезападно америчке а био је присутан и већи број вјерног народа.

На крају литургије прочитан је и акатист светоме пред иконом која се налази уз његову гробницу унутар цркве; затим је освећено и кољиво и пререзан славски колач.

Било је дирљиво гледати и слушати усрдну молитву духовне дјеце светог Мардарија код његовог гроба.

На крају литургијског славља бесједио је Митрополит Амфилохије истакавши да је свети Мардарије као и некада свети пророк Самуило имао још у дјетињству призив за службу Богу. Тај свој прозив он је слиједио до краја свог живота. Од села у Љешанској нахији у којој је рођен, преко манастира Студенице у којој добија монашки постриг, до Кијева и Житомира гдје завршава духовне школе, преко Петрограда, па опет Србије и на крају до Америке гдје се прихватио тешког посла оснивања епархије СПЦ  у Америци.

Био је свети Мардарије изузетан бесједник украшен многим врлинама хришћанским а посебно врлином љубави и праштања према ближњима. Дух и идеју славјанофилства коју је понио још из Црне Горе а која је у њему сазрела у срцу Русије свети Мардарије је проширио на све људе и народе све до крајева земље. Љубав према ближњима светац је посвједочио и тиме што је на самртном одру опростио све својим противницима.

Ми Америку бомбардујемо Свецима а она је нас бомбама, рекао је Митрополит Амфилохије, изражавајући наду да је таква политика Америке заувијек отишла у прошлост.

Митрополит је поменуо и руске и друге наше светитеље који су засијали на благословеној америчкој земљи, међу којима преподобног Германа аљаског и светог Николаја Жичког.

Светитељи су велико богатство једног народа и доказ његове духовне зрелости истакао је Митрополит Амфилохије.

После литургијског славља све присутне је љубазни домаћин епископ Лонгин позвао у манастир Нову Грачаницу на славски ручак.

После дводневног тмурног неба које је непрестано сипало снијежне пахуље, грануо је прекрасан сунчан дан. И као да је бјелина сунца обасјана сунцем описивала свима бјелину и свјетлост душе светог  Мардарија коју је он донио на амерички континент, просвећујићи његове народе јеванђелским учењем.

Нека би Бог молитвама нашег новог светитеља Мардарија убијелио и обасјао душе нашег народа и свих народа Америке.

У поподневним часовима у манастиру Нова Грачаница одржан је и сабор епархијског свештенства и монаштва, којем је предсједавао епископ Лонгин. Присутни су имали прилику да поставе питања на која је одговарао Митрополит Амфилохије.

 

http://www.mitropolija.com/u-manastiru-svetog-save-u-libertvilu-12-decem…