Издвајамо Свет

НАЈМРАЧНИЈЕ ТАЈНЕ О АМЕРИЧКИМ ПРЕДСЕДНИЦИМА: Ево шта су све крили!(ВИДЕО)

Историја често бележи само позитивне тренутке о славним личностима, али познати се имали и неке доста мрачне тајне

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кад читате о америчким председницима добијете утисак да им је свима текао мед и млеко, али не би требало да вас изненади да Бела кућа крије многе поприлично бизарне тајне. Ово су само неке од мање познатих чињеница о неким америчким председницима.

Џорџ Вашингтон замало зомби

Вашингтон је водио невероватан живот, од вође америчке револуције прошао је пут до првог америчког председника, а после смрти замало је постао зомби.

Све је почело 13. децембра 1799. године када се Вашингтон тешко разболео. Тројица лекара су му помагала, али у осамнаестом веку то баш и није било утешно. Наиме, дали су му неки препарат од кога је почео да повраћа и извукли су му више од две литре крви.

Следећег дана је Вашингтон умро, а на сцену је замало ступио четврти лекар. Вилиам Торнтон имао је доста необичну идеју и размишљао је како да председника врати из мртвих. Прво би трљао тело ћебићима да се угреје, затим би направио рупу на грлу и напунио плућа ваздухом. На крају би тело напунио јагњећом крвљу.

Торнтон је имао добре разлоге за такав приступ. У то време су људи веровали да јагњећа крв заиста може да помлади тело, а како је сам Торнтон рекао: „Вашингтон је умро због губитка крви и недостатка ваздуха“.

Породица умрлог председника ипак је одбила предлог надобудног лекара, њима је било драже да Џорџ остане мртав.

Кенедијев нестали мозак

Чак и пола века после атентата, убиство Џона Кенедија и даље је један од најконтроверзнијих тренутака у историји Америке. Појавиле су се теорије да га је убила ЦИА или мафија или ванземаљци, али без обзира на све теорије, неки сумњиви догађаји су се заиста одиграли.

https://youtu.be/ipyJzJvJ1sg

На пример, када су форензичари из Даласа хтели да изврше обдукцију, савезни званичници су уклонили тело. Током обдукције у Мариленду, лекари су „шљампаво“ одрадили посао и на крају су само потпалили ватру теоретичарима завера.

После обдукције су у метални цилиндар спремили мозак убијеног председника, а у један резервоар су оставили и друге узорке и ставили их на сигурно место. Барем су тако мислили. Три године касније током рутинског прегледа чувари су открили да је сандук с мозгом и узорцима нестао.

Нико никад није открио где је Кенедијев мозак завршио.

Џон Квинси Адамс и теорија шупље Земље

Све је почело с човеком под именом Џон Клајвс Симс, војним званичником потпуно увереним да је земљина унутрашњост шупља. Он је читав живот посветио тој теорији, а људе је уверавао да с Арктика могу да се спусте право у земљину унутрашњост. Симс је имао велике идеје о истраживању Арктика и земљине унутрашњости и тражио је новац од америчких власти за финансирање експедиције.

https://youtu.be/pyOG811dnHM

Међутим, Конгрес није био потпуно уверен у Симсове шансе за успех и одбили су да га финансирају. Председник Адамс је ипак одлучио да надгласа парламент и финансира Симса. Међутим, ускоро је Адамс изгубио власт и други председник је поништио одлуку о финансирању истраживања шупље Земље.

Рузвелтов сафари

Теодор Рузвелт остао је запамћен у историји као велики конзерватор, а посебно се памти по успостављању првих националних паркова и споменика природе. Без сумње је волео природу, али вочео је и неке активности у природи.

У његово време, почетком двадесетог века, очување животињских врста темељило се на препарирању мртвих животиња.

То је довело до великог броја убијених и препарираних животиња, а једном приликом се Рузвелт са сином Кермитом запутио у Африку где су убили 512 животиња. Амерички председник сам је убио 296 животиња у само неколико дана.

Реган као ФБИ цинкарош

Роналд Реган мрзео је комунисте и комунизам, барем то је савршено јасно из његовог политичког рада. Био је славни глумац, али је био и политички активан па је постао шеф синдиката глумаца.

Средином четрдесетих година прошлог века, ФБИ му је пришао и отворено су га питали да ли би хтео да сарађује у разоткривању потенцијалних петоколонаша унутар његове организације. Он је то оберучке прихватио и опањка је бројне „државне непријатеље“.

Како је то историчарка филма Карина Лонгворт рекла: „Многи од њих су, сасвим случајно, били Реганови противници унутар синдиката“.

Узнемирујући Гровер Кливленд

Када је ушао у Белу кућу 1885. године, Гровер Кливленд био је један од ретких председника нежења. Често је говорио да чека своју будућу супругу да одрасте. Била је то истина.

https://youtu.be/iuD7tJJbnnI

Док је Кливленд био адвокат, партнер у његовој канцеларији имао је ћерк Франсес Фолсом. Гровер јој је купио и прву љуљашку, а пошто је Фолсомин отац умро, Франсесино образовање поверено је „ујаку Кливу“. Она је тада имала 11 година. Током школовања су често размењивали писма, а чим је напунила 21. годину, удала се за тада 49-годишњег Гровера.

Џеферсонове компликације с ропством

Један од оснивача америчке републике, Џеферсон је био тај који је тражио слободу за све људе. Једном приликом рекао је да је ропство морално неодбрањиво, али сам је држао шест стотина робова током свог живота. Раздвајао је породице и објављивао научне разлоге за расизам.

Чак је рекао да су црнци ментално на нивоу мале деце.

Никсонови планови за смрт новинара

Ричард Никсон остао је запамћен по афери Вотергеј, али постоје сумње да је покушао да убије једног новинара. Џек Андерсон био је колумнист који је писао о политичкој корупцији и највише је волео да разоткрива Никсонове прљаве тајне.

1972. године су Ховард Хант и Г. Гордон Лиди, касније познати по провали у хотел Вотергејт, почели су да прате Андерсона и расправљају о томе како најлакше убити новинара. Размишљали су о стављању отрова у пиће или ЛСД по волану.

Надали су се да би халуцинације проузроковане ЛСД-ом довеле до фаталне саобраћајне несреће. Годинама касније испричали су како је наредба за убиство дошла од самог Никсона.

Ендрју Џексон и „кућни љубимци“

Пре него што је постао председник, Џексон је био познат као трговац робљем и борио се против америчких Индијанаца. Током једне битке његови војници су убили двестотине Индијанаца и открили су једног дечака. Џексон га је узео и звао га је „кућни љубимац“.

Недуго после тога, проследио је Индијанца коме је дао име Линкоја свом шестогодишњем сину у нади да ће се бринути за њега. Џексон је хтео да Линкока иде на Вест Поинт, али је дечак умро од туберкулозе са 16 година.

Френклин Рузвелт и холокауст

Пошто је Адолф Хитлер дошао на власт у Немачкој, хиљаде Јевреја потражило је уточиште у САД, али су их редовно одбијали. Тадашњи амерички председник ФДР држао се по страни и није интервенисао како би спасао избеглице.

У једном тренутку могао је да подржи и измене закона које би допустиле да 20.000 деце избегне у САД, али је и то игнорисао.

Све је кренуло по злу када је откривен један немачки шпијун на броду. Тада су значајно пооштрене мере сигурности и још више људи је враћано натраг у Немачку.

Извор:Еxпресс.хр