Србија

СРБИЈА У НЕВЕРИЦИ! Вучић упозорио: Пред Београдом су тешки месеци

Поменуо и Резолуцију 1244.

Председник Александар Вучић најављује да је пред Београдом тешка борба у месецима који долазе, али наглашава да ће Србија у дијалогу с Приштином увек имати снаге да каже „не“ понуди која угрожава њене виталне интересе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић оцењује да Резолуција УН 1244 има својих лоших и добрих страна, али да Србија нема бољи аргумент од ње у преговорима с Приштином.

Тешка борба

– У том документу има ствари за које Србија може да се ухвати, али и противници имају за шта да се држе. Спремни смо да разговарамо, али ултиматуме из Приштине које сваки дан чујете, да је једини услов признање Косова од стране Србије или имају друге жеље и територијалне претензије, на то се само осмехнете, јер не можете да показујете ароганцију према великим земљама света.

Увек ћемо умети да смогнемо снаге да кажемо „не“ на угрожавање наших виталних, националних интереса, уз наду да ће доћи неко решење којем би могли да кажемо „да“. Али ја то још нисам видео – објаснио је председник током јучерашње посете Нишу.

Иако признаје да пред Београдом није лака борба, Вучић напомиње да ни другој страни неће бити једноставно „као што су мислили да ће бити пре седам или осам година“.

Мудрија политика

Упитан о одбијању пакета из Рамбујеа и потписивању Кумановског споразума, који је тачно пре 21 годину претходио Резолуцији 1244, Вучић је рекао да је Београд тада био у ситуацији у којој је, шта год да је учинио, могао само да изгуби:

– Нагледао сам се стручњака који би урадили другачије, а да је било ко покушао да прихвати пакет из Рамбујеа, био би проглашен, како ми то Срби кажемо, за најгорег издајника. Мислим да је могла и морала да буде мудрија српска политика, да буде изгубљено мање српских живота, а да снажнијом политичком позицијом у свету обезбедимо нешто боље услове за очување мира. Добро је да правимо анализе, али је важно да гледамо у будућност, да чувамо мир и стабилност и сигурност за наше грађане.

Извор: Ало.рс/Курир/И.Л.