Србија

ЗЛОЧИН УСТАША: Хрвати уништавају доказе злочина над Србима у НДХ!

КОМИСИЈА Владе Хрватске, задужена за истраживање и ексхумацију жртава Другог светског рата и послератног периода већ пети дан, у тајности, и без присуства породица жртава, прекопава Шаранову јаму на Велебиту, један од симбола масовног српског страдања у систему концентрационих логора НДХ Госпић – Јадовно – Паг!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ову информацију „Новостима“ је потврдио Душан Басташић, председник Удружења „Јадовно 1941“, које окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора.

– Увређени смо и забринути због тога што нико од породица жртава, српских удружења и представника наших институција није позван да на лицу места присуствује новим прекопавањима ове јаме. Бојим се да је циљ оваквог истраживања заташкивање свирепог злочина НДХ над Србима и Јеврејима. Ово је, заправо, нови злочин и нова увреда за жртве и све нас чији чланови породица и сународници су бачени у ове крашке јаме – поручио је Басташић.

Нису обавештени ни чланови Српског националног вијећа Хрватске. На подручју комплекса усташких логора Јадовно, претече Јасеновца, 1941. у само 132 дана његовог постојања, на најсвирепији начин је побијено, па живо или полуживо стрмоглављено у крашке јаме, закопано у пашки камењар и бачено у море велебитског канала око 40.000 људи од чега је било 38.000 Срба.

Басташић каже да потомци јадовничких жртава, у време повампирења усташтва у Хрватској и чињенице да поменута комисија ради под контролом хрватског Министарства бранитеља, једноставно не могу да очекују објективно и професионално истраживање.

– Хрватска комисија је 1997. године, након обављеног истраживања Шаранове јаме, закључила да ту нема ниједне људске кости и да су пронашли само смеће! Тада су нас увредили и бојим се да се та пракса опет наставља. Морамо бити присутни док копају те јаме – истакао је Басташић.

Неприхватљив је, каже он, и најновији извештај, који је разматран у хрватском Сабору, а у којем је наведено да у Шарановој јами има „непознат број цивила и војника“!

– Какви војници? Знамо да су у јаму 1941. бацани српски сељаци. Претпостављамо да хоће да покажу да су у ту јаму 1945. бацани и војници НДХ. То је опасна игра.

Хрватска власт намерава да на свако стратиште из Другог светског рата и послератног периода поставе идентичан споменик који ће очито сакрити злочине НДХ! – нагласио је Басташић.

 

Извор: Novosti