Занимљивости

Истраживачки ровер на Марсу дошао до невероватног открића о ванземаљском животу!

У потрази за облицима живота на Марсу, истраживачки ровер је дошао до сензационалног открића!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Научници верују да је истраживачки ровер прикупио веома обећавајуће податке приликом потраге за облицима живота ван Земље.

Машина која се налази на Марсу од августа 2012. године је прикупила узорке са кратера који показују знаке да ће живот на Марсу бити могућ, ако већ није био.

Узорци са места по имену Гејл Кратер показују да на том месту има прегршт минералних залиха који обезбеђују доказ да је ту некада било воде и да су услови окружења одговарајући за живот.

Џон Гроцингер, геолог са Института за технологију у Калифорнији, је држао говор на годишњем Америчком геофизичком дружењу у Сан Франциску када је изјавио: „Ми видимо све ставке које се могу повезати са животом на том месту.“

„Овде нема ничег екстремног. Ово подручје ће постати подобно за насељавање.“

Истраживачки ровер прикупља узорке на сваких 25 метара по Гејл Кратеру – најнижој тачки на Марсу у којем је по веровању научника некада постојало велико језеро.

Горњи слојеви кратера садрже велику количину оксдирајућих хематита, што сведочи о томе да је то подручје некада садржало киселине.

По Гроцингеру, подручје „јесте било кисело али никада није било превише кисело, те да је подручје где ацидофилни организми дефинитивно могу опстати.“

Ровер је такође открио брдо минерала и бора, који на Земљи има улогу формирања рибонуклеинске киселине, једног од најважнијих састојака живота уз ДНК и протеин.

Госн. Гроцингер такође додаје „Ми видимо хемијску сложеност која указује на дугу и интерактивну историју са водом. Што је компликованија хемија, то је подручје подобније за живот.

Бор, хематит и минерали глине наглашавају покретност елемената и електрона, што је добро за живот.“

Извор: Webtribune