Свет

Комплименти су прошлост,ево шта Путин жели од Трампа?

На врху Путиновог пописа жеља за Трампа је сигурно укидање санкција. Изгледа да Москва жели и признање руске анексије Крима.
То је повезано, а Трамп је показао спремност да се о томе разговара, наводи се у анализи Дојче велеа.

Било је то 17. децембра 2015. Након своје годишње конференције за новинаре Владимир Путин је на путу према излазу одговорио на још неколико питања. Један новинар је питао за Доналда Трампа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Он је врло маркантан човек, несумњиво талентован“, рекао је руски председник и америчког милијардера назвао „апсолутним вођом у кампањи за америчког председника“.

У то време је Трамп према испитивањима јавног мњења био најјачи међу републиканцима.

„Он говори о томе да ће у односима према Русији отићи на други, дубљи ниво“, рекао је Путин.

„Како да то не поздравимо? Наравно да то поздрављамо.“ Трамп се реванширао дан касније. Велика му је част да га хвали човек „кога у сопственој земљи и у иностранству тако јако поштују“, рекао је Трамп.

Трамп под све већим притиском

Од размене похвалних речи између шефа Кремља и њујоршког милијардера догодило се пуно тога. Трамп је победио на председничким изборима и 20. јануара ће преузети председничку дужност. Већ у предизборној кампањи су га медији и његова политичка супарница, Хилари Клинтон називали „Путиновом марионетом“. Разлог је био његов помирљив однос према Москви, али и разни контакти људи око њега с Москвом. Трамп и Москва су то одбацили као „бесмислицу“ и реторику предизборне кампање.

Након избора Трамп је због нових оптужби доспео под још већи притисак. Америчке тајне службе су оптужиле Путина лично да је наредио хакерски напад на Демократску странку, како би нашкодио Клинтоновој. У међувремену је и Трамп прихватио тврдњу да је Русија одговорна за хакерски напад. Али, будући председник оповргава да има било какве везе с Русијом и да га је могуће уцењивати, што се тврди у једном непотврђеном досијеу америчке тајне службе.

Кремљ чека смену у Белој кући

Кад је републикански кандидат у САД победио у Русији су уследиле еуфоричне реакције. У руском парламенту Думи су пљескали. Десни популиста Владимир Жириновски је отворио шампањац. „Да, славили смо три дана“, нашалио се Путинов портпарол Дмитриј Песков у једној телевизијској емисији крајем децембра. Еуфорија након Трумпове победе се не може објаснити – али је она ипак разумљива. Сви су уморни од „бесмислица“ из Вашингтона у односу према Русији, у којој „свака нада у нешто позитивно“ изазива еуфоричне реакције, каже он.

У московским дипломатским круговима било је велике еуфорије, каже Алексеј Венедиктов, главни уредник угледне радио станице Ехо Москве. „Професионалци су знали да то нама отежава игру“, каже овај новинар додајући да би Русија требало да се чува Трампа из два разлога . С једне стране, Вашингтон ће спроводити „врло реакционарну политику“. С друге стране, Трамп је „врло импулсиван“. Зато Кремљ остаје суздржан и чека, каже Венедиктов.

Путин жели поштовање

Путин је заиста био суздржан. Из Москве су Трампу послане две писмане поруке: честитка након победе и божићна честитка, а једном су и разговарали телефоном. Очито се тежи особном сусрету, место и датум још нису познати.

Главна Путинова порука Трампу већ месецима је иста: Русија је спремна за поновно успостављање односа с САД. И да Москва није крива за то што су они на најнижем нивоу.

О томе како би могло изгледати њихово приближавање тренутно се може само нагађати. Ко анализира Путинове изјаве наићи ће на реч која се нарочито често појављује: поштовање. Шеф Кремља је Вашингтону више пута пребацио да након распада Совјетског Савеза није довољно поштовао Русију.

Циљ делимично постигнут

Алексеј Кудрин, бивши министар финансија и некада блиски Путинов сарадник, на једној конференцији у Њујорку у новембру то је овако формулисао: „Мислим да би Путин хтео да се став Русије више уважава.“ Ради се о светским догађајима који се тичу руских интереса. Тај циљ дје Путин је делимично већ постигао, каже Кудрин и указује на последице руских поступака у Украјини и Сирији.

На врху Путиновог пописа жеља за Трампа је сигурно укидање санкција. Али, Москва полази од тога да се то неће брзо догодити. Изгледа да Москва жели и признање руске анексије Крима. Обоје је повезано, а Трамп је у предизборној кампањи показао спремност да се о томе разговара.

НАТО нек се држи даље од Русије

Код теме Украјине није искључено да ће Москва у директне разговоре укључити нову америчку владу. У руској политици се око једнога слажу: Русија жели америчке гаранције да Украјина никад неће бити примљена у НАТО.

Све у свему Русија већ годинама жели да се НАТО држи даље од њених граница. То важи и за ракетни штит у источној Европи, који Москва критикује. Али и ту, као и код питања санкција, руска очекивања су скромна. Имамо разумевања да се то неће догодити одмах, рекао је Путинов портпарол Песков.

Повратак сферама утицаја

У случају Украјине Русија би осим тога хтела да се и њено приближавање Европској унији унапред договори с Москвом. То важи и за друге бивше совјетске републике, као што су Грузија или Молдавија.

Иако то званично није тако формулисано, Путину је очито стало до јачег права суодлучивања о решавању различитих светских проблема, као на пример у Сирији, те о некој врсти права вета кад се ради о непосредном руском суседству. То би у суштини значило повратак политици сфера утицаја.

Што Путин нуди Трампу?

Бројни стручњаци већ месецима нагађају шта би Путин могао да понуди Трампу као противуслугу. То није јасно. У једној ствари Русија се САД увек нуди као партнер: у борби против исламистичког тероризма. То је тема код које су Трамп и Путин реторички врло близу, процењује се у Москви. А то даје наду.

Извор: DW.com