Издвајамо Србија

КУСТУРИЦА „ОПЛЕО“ ПО ИЗЕТБЕГОВИЋУ И БиХ: „Шта они умишљају…“

Прослављени редитељ Емир Кустурица, оснивач фестивал „Кустендорф“, чије је десето издање представио у понедељак у Министарству културе, одмах по сусрету са новинарима отпутовао је у Бањалуку, где присуствује свечаном обележавању Дана Републике Српске, преноси „Спутњик“.

Loading...

На питање са каквим осећањем одлази у Бањалуку, Кустурица је одговорио:

– Одлазим са огромним узбуђењем и са вером да је све ово што се дешава, поред тога што је израз политичке бахатости Бакира Изетбеговића, успут и незнање, а на неки начин рекао бих и пљачка.

Пљачка зато што је још Твртко Котроманић  у својој Дубровачкој повељи 1380. славио Светог Стефана првомученика, патрона тада новооснованог града Светог Стефана.

Овде се одједном волшебно појавила идеја да Свети Стефан смета неком ко ту стоји.

То ми личи на оно кад усред финансијске институције, неке сарајевске банке, у подне муслимани размичу столице и крећу да се клањају, а ови други који нису муслимани се чудом чуде. И по том његовом рецепту бивају увређени.

Дакле, то је само изговор за још једну борбу против српског народа и против народа који је у Републику Босну и Херцеговину донео секуларну власт о којој Изетбеговић говори – рекао је Кустурица „Спутњику“.

 

Loading...
loading...
loading...