Издвајамо Свет

МРАЧНА ПРОГНОЗА Ово ће бити НАЈНЕСТАБИЛНИЈА година после Другог светског рата!

Амерички унилатерализам под Доналдом Трампом, све већа продорност Кине и слабљење моћи немачке канцеларке Ангеле Меркел допринеће да 2017. буде „најнестабилнија“ година када је реч о политичким ризицима после Другог светског рата, оцењује „Еурасиа Гроуп“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У 2017. години улазимо у период геополитичке рецесије – наводи се у годишњој прогнози њујоршке компаније, која саветује инвеститоре о политичким ризицима. Интернационални рат или „слом главних институција централне власти“ нису неизбежни, мада је „такав исход у овом тренутку замислив“, преноси „Блумберг“.

После доласка Доналда Трампа на чело америчке државе, глобална економија више неће моћи да рачуна на САД када су у питању заштитни механизми, наводи „Еурасиа“, која саветује инвеститоре о политичким ризицима. Трампово наговештавање отопљавања односа са Русијом, скептицизам према НАТО и „довођење у линију“ са европским партијама против естаблишмента као што је француски Национални фронт, могли би да ослабе главни послератни савез за заштиту глобалног поретка, наводи се у извештају који је објављен у уторак.

Документ упозорава на низ претњи стабилности у 2017, почев од избора у Немачкој, Француској и Холандији, преко планираног изласка Британије из ЕУ, до избегличке кризе.

Упркос томе, САД би могле да ојачају, рекао је Јан Бремер, председник „Еурасиа Гроуп“.

– У 2017. нас очекују можда најгоре геополитичке прилике у последњих неколико деценија, али ће инвестиције на америчка тржишта наставити да расту, а са њима ће јачати и амерички долар – изјавио је Бремер у интервјуу на ТВ Блумберг.

Планирана транзиција руководства у Кини вероватно ће довести до тога да Си Ђинпинг „постане спремнији него икад да агресивније реагује на спољнополитичке тешкоће“, што би тензије између САД и Кине могло да доведе до врхунца, оцењује „Еурасиа“.

Ангела Меркел, која ће се најесен кандидовати за нови мандат, вероватно ће се суочити с расправама око Брегзита, грчке дужничке кризе и „све ауторитарнијег“ турског председника Тајипа Ердогана, што би могло да угрози споразум о избеглицама између ЕУ и Турске.

Меркелова ће, предвиђа „Еурасиа“, освојити четврти узастопни мандат, „али потреба да удовољи критичарима код куће ове године ће је ослабити, што ће се одразити на квалитет њеног управљања и код куће и у ЕУ.“

Остали ризици:

– Недостатак економских реформи, при чему је од свих 14 великих нација једино Кина „на позитивном курсу“, док ће Италија, Русија, Саудијска Арабија, Јужноафричка Република, Турска и Велика Британија ослабити.

– Политичари оптужују централне банке, укључујући и Федералне реформе, за економске тешкоће. Такви напади представљају „опасност за глобална тржишта у 2017, јер прете да окончају улогу централних банака као технократских инстуција које гарантују финансијску и економску стабилност.“

– Севернокорејски нуклеарни програм, у комбинацији с технолошким напретком, у будућности ће омогућити нападе на америчку западну обалу.

Могућа победа председнице Националног фронта Марин ле Пен на председничким изборима у Француској највећа је политичка опасност у Европи, где се везе унутар ЕУ и у еврозони налазе „у процесу постепене, успорене дезинтеграције“, изјавио је за ТВ Блумберг Нуриел Рубини, професор Економског универзитета у Њујорку.

– Ако Ле Пенова дође на власт у Француској, уколико антиевропска партија дође на власт у Италији, то би могло да означи почетак краја Европе и еврозоне – додао је он.

Извор: Blic