Издвајамо Србија

Потресна прича бившег генерала ЈНА: Уништио је свој живот да мајке његових војника не би плакале

У Београду је 1994-95 осуђен за издају. Њему је пребацивано зашто није срушио брану да потопи цели Вараждин, чиме би подавио сопствене војнике, као и грађане Вараждина

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Преминули генерал Владимир Трифуновић рекао је једном приликом да је једини генерал ког је Хрватска осудила за ратни злочин, а Југославија јер га није починио.

Његову 43 година дугу војничку каријеру у ЈНА до краја његовог живота обележио је догађај из 22. септембра 1991. године, када је предао касарну у Вараждину.

Он је то учинио како би спасао животе око 280 војника и официра ЈНА који су се налазили у близини, притом остављен на цедилу у окружењу вишеструко бројнијих припадника хрватске војске.

– Моја мајка ми је дала завет да водим рачуна о мајкама мојих војника који буду под мојом командом јер је она у Другом светском рату изгубила два сина. И даље су ми пред очима њене сузе и зато сам чувао сваку мајку да не плаче као моја мајка – рекао је Трифуновић.

Генерал је предао касарну са великом количином наоружања, укључујући и тенкове, али је, како је рекао, подређенима издао задатак да онеспособе технику и борбена средства и да непријатељу не оставе ништа, пише Б92.

Трифуновић је, поред живота војника и официра, морао да спасе и животе своје жене и деце, који су били таоци хрватских снага.

Заузврат је од Хрвата тражио да припадницима ЈНА буде обезбеђен сигуран транспорт до слободне територије.

– Људи које сам спасио, то су деца сиротиње. Они који су имали везу и шансу, сви су повучени из опасних гарнизона, а ја сам спасао оне који нису имали никога. Моја прва мисао би поново била да спасавам људе којима ја командујем. Воде се ратови који немају никаквог смисла. Убијају се комшије, завађа се народ, а ја то нисам желео. Нисам хтео да пустим војнике да буду глинени голубови и да оставе кости у Загорју – рекао је Трифуновић.

У Београду је 1994-95 осуђен за издају. Њему је пребацивано зашто није срушио брану да потопи цели Вараждин, чиме би подавио сопствене војнике, као и грађане Вараждина.

Трифуновића је 1997, након снажног притиска демократске јавности аболирао тадашњи председник СР Југославије Зоран Лилић.

Врховни суд Србије је 2010. године укинуо пресуду против њега и групе његових официра, објавио је три књиге о свом случају: Моја борба за истину, Буђење савести – у борби за истину и правну државу и Нећу милост.

– Ја сам једини генерал којега је Хрватска осудила за ратни злочин, а Југославија зато што нисам починио ратни злочин – рекао је једном приликом.

Како је пренела Н1, генерал Трифуновић ће бити сахрањен у Босни и Херцеговини.

Извор:Телеграф.рс