Занимљивости Издвајамо

БАЦАТЕ ОВЕ КЕСИЦЕ У СМЕЋЕ? Кад видите шта све могу, чуваћете их као злато! (ВИДЕО)

Кесице са силиконским гелом које добијамо уз куповину обуће обично заврше у канти за смеће, најчешће зато што вјерујемо да су или бескорисне или чак отровне.
Истина је да се унутра не налази никакав отров већ силицијум диоксид који не треба да се једе (зато је то и наглашено на паковању) али може и те како да вам послужи у кући.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ево неколико начина на које можете да искористите ове кесице:

1. Ставите их у ранац за тренинг

Поента ових кесица је у томе што упијају вишак влаге, па ће зато учинити чуда у вашој опреми за теретану. Наиме, бактерије се најбоље размножавају у влажној средини, а будући да ове кесице смањују влагу – биће значајно мање бактерија. А знате шта значи мање бактерија? Па – мање непријатних мириса!

2. Ставите их у ормар са чистим пешкирима

Силика гел ће по истом принципу спријечити ширење влаге по чистим пешкирима, па ће дуже задржати лијеп мирис. Ово је посебно добар савјет за оне људе којима пешкири стоје у купатилу, која природно има доста влаге и паре.

3. Да вам бријач траје дуже

Ако користите бријаче за једнократну употребу, и заиста их бацате након те једне употребе, онда ово није за вас. Али, ако живите у држави БиХ, онда вјероватно бријач користите док тотално не отупи – и управо зато би било добро да га чувате у једној пластичној посуди која се затвара, заједно са двије кесице силика гела. Неће бити влаге и много дуже ће да траје.

4. Спасите мобилни телефон

Чули сте вјероватно да телефон који је упао у воду може да се спаси тако што се стави у посуду са рижом. Не, та рижа неће привући мале Кинезе који ће током ноћи, док ви удобно спавате, да вам га поправе – већ ће упити воду. Исту ствар можете да постигнете и са неколико ових кесица.

5. Сачувајте новогодишње украсе

Када будете паковали новогодишње украсе и одлагали их за сљедећу годину у кутију обавезно убаците и пар ових кесица. Тако ће ваши украси трајати дуже и изгледаће као нови!

6. Сачувајте фотоапарат
Ако имате добар фотоапарат, онда сигурно знате да му је ово влажно вријеме непријатељ број један. Рјешење је, наравно, баш у овим кесицама! Нема потребе да свој апарат чувате код куће и никад га не износите јер се бојите влаге у ваздуху – само додајте неколико кесица у торбу у којој иначе држите апарат и будите мирни.

7. Одмаглите шофершајбу
Возачи најчешће лудују у ово доба године, јер стакла магле као луда. Да све буде још горе, морате да сачекате десетак минута да вентилација одради своје па да са магла склони, како бисте могли да возите. За то вријеме бисте већ стигли на посао аутобусом! Зато већ данас испод стакла поставите три до четири ове кесице, које ће спријечити маглење.

8. Сачувајте фотографије

Старе фотографије временом пропадају, што је заиста тужно јер, за разлику од ових електронских, заиста буде неки осјећај носталгије. Срећом, магичне кесице су и у овом случају прави спас. Убаците пар кесица у кутију у којој држите фотографије и не брините – влага им неће моћи ништа.

9. Спасите шминку

У несесеру у ком држите шминку обавезно би требало да имате и једну овакву кесицу, која ће упити сав вишак течности и спасити ваше прашкасте производе, као и оне у камену.

10. Отарасите се мириса старих књига

Прво и прије свега да се разумијемо – мирис старих књига је један од најљепших мириса на свијету и тотално не би требало да желите да га се отарасите. Али, ми не осуђујемо – ако сте чудак који не воли овакве мирисе, онда једноставно убаците књигу у кесу пуну силика гела и оставите да одстоји преко ноћи. Сутра неће више бити оног дивног мириса.

Погледајте видео:

Извор: аваз.ба/Србија јавља