Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАЋА НАЦИЈИ: Ево шта је рекао о увођењу санкција Србији

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности.

На самом почетку, Вучић се осврнуо на разговор са великом петорком, рекавши да је разговор био тежак, али да лаких тема за нас ту ни нема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истакао је да не може да говори о детаљима.

„Разуме се све око Косова и Метохије је за нас изузетно тешко. Људи мисле да је све ово само због Бањске, али није. То је само тактички било ужасно за нас и носе одређене последице, али у стратешком смислу, њихов једини циљ је да ми признамо Косово“, рекао је Вучић.

Истакао је да верује да ћемо успети да пронађемо „неки излаз“ и да ће Србија наставити са великим успесима у економији, изградњи инфраструктуре, а да сачувамо „срж наших националних интереса“.

„Ја не бих да говорим о притисцима, они имају своју политику. Њихово виђење је потпуно супротно од нашег, нема ту велике филозофије. Када питате за правне норме, тим горе по правне норме. За њих је Косово независна држава, на основу њихове одлуке. Кога брига за међународно правне акте“, рекао је.

Најавио је да ће у четвртак и петак ићи у Брисел, и да ће се изборити са свим препрекама које се постављају пред Србију.

О изјавама Небојше Зеленовића и санкцијама

Додао је да су представници опозиције писали писмо и тражили санкције против њега због Бањске.

Вучић је прокоментарисао изјаве Небојше Зеленовића, који је захтевао да се уведу санкције Србији због Бањске.

„Могу да сецирам све њихове глупости, од тога да су демократска опозиције, пошто им не одговара да се зову странке бившег режима. Од свега демократског им је остало само да се туку око сваког мандата, а за народ да ураде ништа. Они кажу да је то био значајан апел европским партнерима, где траже да они који су одговорни, а то је Вучић, буду санкционисани. Није им Курти одговоран, већ држава Србија значи. А зашто то радите против своје земље. Хоће ли неко из Хамаса рећи да је болницу бомбардовао Хамас. Хоће ли неко из Израела рећи да је Израел бомбардовао болницу“, упитао је Вучић и додао:

„Ти људи су дуго у политици, углавном су старији од мене, иако сам ја ветеран“.

Како је навео, Ђилас је старији од њега, Зеленовић исто, Понош 15-20 година старији, Тадић такође.

„Све су као неки млади и нови, а уствари ништа ново нису донели. Шокиран сам колико бесомучно могу да раде против своје земље. Ето ухватили су Вучића, сад ће да награбуси, па иду санкције. Људи не треба да брину, неће бити санкција“, истакао је.

О уједињењу Јовановића са остатком опозиције

Коментаришући уједињавање Милоша Јовановића са остатком опозиције, Вучић је рекао да је у прошлој кампањи говорио да нема никакве разлике између такозване деснице и левице.

„Ја сам знао да су они сви исти. Никакве разлике нема између њих, али ми је мали број људи веровао, неки моји пријатељи су гласали за десницу. Збир гласова на парламентарним изборима, СНС плус листе и СПС плус листе је око 53, што је за 11 одсто мање од онога што је било. При томе значајан део људи из СПС није гласао за мене, то се види у Сурдулици најбоље“.

Како је навео, људи су гласали за партије деснице зато што је немогуће издржати језиву кампању која се води против СНС.

„А свака та партија је гора од СНС. Неке бране и уставе постоје у СНС, а код других нема тога. То не значи да су сви идеални у СНС, то је велика партија која управља земљом, али то морате да лечите и да се борите. Зато ћемо сагледати ко су ти људи који лоше владају, који су бахати“.

Вучић је истакао да су му блиски људи рекли да су на председничким изборима гласали за њега, а да су на парламентарним изборима гласали за десничарске странке.

Он је објаснио да опозиција зна да не може бити стварног уједињења, и да зато Шолакови медији воде кампању са свих позиција друштва.

Још једном је истакао да десница нема политику.

„Јесам ли ја пустио Куртија и браћу Мазреку, или Јовановић или његова партија. Он после тога постаје Самарџићев главни саветник. Јел у моје време био погром? Ко је био на власти 2006. године, када сте са Роћеном причали како сте разбили Југославију. Ко је био на власти 2008. године? Када је 75 земаља признало независност Косова“, рекао је

Нагласио је да људи мисле да су ствари дате од себе, и да многи мисле да се подразумева да имамо Прокоп.

„А како се није подразумевало 50 година, или да имамо ауто-пут до Чачка. Како се није подразумевало да имамо железницу, него је нестала. Људи мисле да ствари могу да иде само на боље, али ствари могу да се окрену, на катанчење фабрика, и да нам разоре земљу невероватном лакоћом. Никакве разлике нема између њих! Имаћете једну листу коју ће водити Тепић и Алексић, овај из Трстеника. Ту је суштински Ђилас власник и листе и новца, он доноси одлуке“, рекао је Вучић.

О Томиславу Николићу

Вучић је рекао да је јуче поменуо два пута Тому Николића, на митингу у Шапцу, говорећи о изјавама Драгана Ђиласа да је „извукао бившег председника из нафталина“.

„Када Ђилас то каже, поставио бих питање, да ли је могуће да из говора од пола сата није ништа друго нашао. Не могу да кажу да нисам ја изградио ауто-пут, или болницу, или обезбедили мамографе… Ништа из суштинске политике нису нашли, код њих је све трик политика. Томислав Николић је човек који воли СНС као и ја, и када нисмо председници СНС, увек смо уз ту странку. Ја нисам хтео да се отуђим или склоним, ја волим ту партију. То је политичка странка која је променила лице Србије, Србија данас изгледа другачије“, истакао је Вучић.

Он је навео да се јуче чуо са Томиславом Николићем, и да му је рекао да ће га поменути док је држао говор у Шапцу, и позвао да дође на два или три митинга.

„Наравно да је прихватио, не види у чему је проблем“.

Извор: Б92