Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Позвао сам Тилерсона у посету Србији и упознао Вашингтон са ситуацијом на Косову

Министар спољних послова Ивица Дачић изразио је страховање да би неки „непромишљени акт“ Приштине могао да изазове регионалну нестабилност и доведе до напада на Србе на северу Косова и пренео да је данас у Вашингтону упознао америчку администрацију са ситуацијом на Косову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Упознали смо америчку администрацију са свим тим. Оно што је наша жеља је да успоставимо што пре контакт са новом америчком администрацијом и разговарамо на озбиљан начин о будућности целог региона“, рекао је Дачић.

Дачић, који је данас присуствовао Молитвеном доручку, чији домаћин је био амерички председник Доналд Трамп, рекао је за РТС да је разговарао са конгресменима и сенаторима о односима Србије и САД, али и о ситуацији на Косову.

Он је истакао да је, током кратког разговора, позвао новог америчког државног секретара Рекса Тилерсона да посети Србију.

„Седели смо сто поред стола, Тилерсон и ја. Искористио сам прилику да се упознам са њим и да за време трајања Молитвеног доручка, поразговарамо, размотримо неколико тема, између осталог сам му рекао да би било добро да у својој агенди планира да посети нашу земљу“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истакао је да је Србији у интересу да има добре односе са САД и изразио очекивање да ће нова америчка администрација показати веће разумевање у односу на раније периоде.

Он је оценио да се политика САД према Србији у претходним периодима није заснивала на реалним чињеницама, него на предрасудама које постоје уназад већ 20 година, због чега је, како је рекао, цела администрација, па и Стејт департмент, често бранио некадашњу политику, уместо да сагледа реалне могућности за учвршћење мира и стабилности у региону.

Он је подсетио да се Стејт департмент још налази у фази конституисања нове извршне власти и да се мењају људи који руководе одређеним секторима.

 

Извор: Танјуг