Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Позвао сам Тилерсона у посету Србији и упознао Вашингтон са ситуацијом на Косову

Министар спољних послова Ивица Дачић изразио је страховање да би неки „непромишљени акт“ Приштине могао да изазове регионалну нестабилност и доведе до напада на Србе на северу Косова и пренео да је данас у Вашингтону упознао америчку администрацију са ситуацијом на Косову.

„Упознали смо америчку администрацију са свим тим. Оно што је наша жеља је да успоставимо што пре контакт са новом америчком администрацијом и разговарамо на озбиљан начин о будућности целог региона“, рекао је Дачић.

Дачић, који је данас присуствовао Молитвеном доручку, чији домаћин је био амерички председник Доналд Трамп, рекао је за РТС да је разговарао са конгресменима и сенаторима о односима Србије и САД, али и о ситуацији на Косову.

Он је истакао да је, током кратког разговора, позвао новог америчког државног секретара Рекса Тилерсона да посети Србију.

„Седели смо сто поред стола, Тилерсон и ја. Искористио сам прилику да се упознам са њим и да за време трајања Молитвеног доручка, поразговарамо, размотримо неколико тема, између осталог сам му рекао да би било добро да у својој агенди планира да посети нашу земљу“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истакао је да је Србији у интересу да има добре односе са САД и изразио очекивање да ће нова америчка администрација показати веће разумевање у односу на раније периоде.

Он је оценио да се политика САД према Србији у претходним периодима није заснивала на реалним чињеницама, него на предрасудама које постоје уназад већ 20 година, због чега је, како је рекао, цела администрација, па и Стејт департмент, често бранио некадашњу политику, уместо да сагледа реалне могућности за учвршћење мира и стабилности у региону.

Он је подсетио да се Стејт департмент још налази у фази конституисања нове извршне власти и да се мењају људи који руководе одређеним секторима.

 

Извор: Танјуг

Loading...
loading...
Loading...