Занимљивости Издвајамо

ДАН ДРЖАВНОСТИ ОБЕЛЕЖЕН И У БРИСЕЛУ: Статуа дечака који пишки, обучена у народну ношњу, а около се деле погача, со и ракија

Амбасада Србије у Белгији у сарадњи са белгијским удружењем „Пријатељи Манекен Писа“ од 2011. године, традиционално сваког 15. фебруара организује обележавање националног дана Србије спајајући симбол Брисела са препознатљивим елементима српског фолклора

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дан државности Републике Србије обележава се и ове године у Бриселу. Симбол града Брисела “Манекен Пис” данас је обучен у српску народну ношњу, а у центру града дели се погача, со и ракија.

Седму годину за редом на Дан државности Србије најпрепознатљивије обележје главног града Белгије, статуа дечака који пишки, обучена је у шумадијску ношњу.

Амбасада Србије у Белгији у сарадњи са белгијским удружењем “Пријатељи Манекен Писа” од 2011. године, традиционално сваког 15. фебруара организује обележавање националног дана Србије спајајући симбол Брисела са препознатљивим елементима српског фолклора.

Ми смо поносни да седму годину за редом видимо нашег Манекена Писа обученог у шумадијску ношњу, да представимо нашу културу, послужимо погачу, питу и ракију, да скренемо пажњу на нас, нашу различитост и специфичност и колорит наше културе. Делимо сви овде један посебан дух који влада у Бриселу, граду који окупља пуно туриста и различитих нација. Желимо да скренемо пажњу на једну предивну државу са предивном историјом и културом – изјавила је амбасадорка Републике Србије у Краљевини Белгији Весна Асић за Тањуг.

Шумадијска народна ношња коју Манекен Пис облачи сваког 15. фебруара један је од 964 костима које статуа има у свом музеју и облачи их сходно прилици. Та традиција установљена је почетком 17. века када је прве костиме Манекен Пис добио на поклон од аустријске надвојвоткиње Изабеле и француског краља Луја XВ.

Погледајте видео:

Извор: Танјуг/Телеграф.рс