Србија

ХАРАДИНАЈ НА СУДУ Адвокати: Јасно је да нема изручења Србији

Рамуш Харадинај (49) најавио је да ће се до краја недеље из Француске, где је ухапшен по оптужници Србије за ратне злочине, вратити у Приштину.
Адвокат Бранислав Тапушковић не очекује да ће Харадинај бити изручен Србији.

– Чим су га пустили да се брани са слободе, мислим да је јасно да га неће изручити. Међународни суд за злочине ОВК још није почео да ради, тако да ће бити слободан. Грешка је што је шеф канцеларије за КиМ Марко Ђурић саопштавао детаље истраге – каже Тапушковић. Некадашњи командант ОВК и актуелни председник странке Алијанса за будућност Косова је за Радио „Слободна Европа“ изјавио да је позван да се данас јави у суд у Колмару, коме је предата оптужница из Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– До сада смо чекали предмет из Србије. Ми ћемо потом одмах затражити рочиште за разматрање овог предмета, односно одбацићемо оптужбе и њихов захтев о изручењу, који је у потпуности политички – рекао је Харадинај.

Он тврди да се „Србија играла и с временом“ и каснила са подношењем материјала како би се процес одуговлачио.

– Предмет је сада пред судом и верујем да ће се испоштовати временски рокови како би се окончао процес. У питању је предмет из 2004, којег су фабриковали Милошевићеви остаци правосуђа – рекао је Харадинај.

Он тврди да је тај исти предмет постојао и Трибуналу, а Тужилаштво га није оценило релевантним.

У српском Тужилаштву за ратне злочине су истакли да га терете за злочине из јуна 1999, а да га је Хашки суд ослободио оптужнице за злочине из 1998. Српски тужиоци Харадинаја сумњиче да је одговоран за најмање 76 убиства, међу којима су и деца, од којих је неку лично убио. Терети се за силовања и брутална мучења. Последње проширење истраге се односи на 13 жртава, о чему је сведочило 30 сведока, што је такође достављено Француској.

Харадинај је ухапшен 4. јануара на аеродрому у Француској по међународној потерници Србије. Пуштен је из притвора 12. јануара, без права да напушта Француску док се не одлучи о захтеву Србије за изручење.

Убиство бебе у колевци, силовање…

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је саопштио најтеже случајеве, када су Харадинајеви саборци двонедељној беби одсекли главу и када је Харадинај силовао девојчицу.

– Војници под командом Харадинаја упали су у породичну кућу К. А. Један од њих је упитао: „Шта има за ручак?“, на шта му мушкарац одговара: „Има празан пасуљ.“ Други припадник ОВК опет га је упитао: „Нема ни говедине, ни овчетине?“, а мушкарац му одговара: „Нема меса.“ Онда је извукао пиштољ из појаса и испалио два хица у двонедељну бебу у колевци, потом пришао, одсекао јој главу и њеном оцу рекао: „Ето, сад имаш месо за пасуљ“… Одвели су 12. јуна 1999. око 18 часова малолетну Тафаи Нањимету у собу хотела „Паштрик“ у Ђаковици, где ју је најпре Харадинај тукао по глави и телу, а потом силовао. Након тога су је тукли и силовали и остали из ОВК, и то непрекидно 40 сати, све до јутра 14. јуна 1999. – саопштио је Ђурић.

Извор: Blic.rs