Издвајамо Регион

КОЛИНДА: Од Русије не треба правити непријатеља, али…

Од Русије не треба правити непријатеља, али морамо чврсто бранити начела територијалног интегритета и права земаља да саме одлучују о својој будућности, изјавила је хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић у Минхену.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је то рекла пошто је претходно упозорила да се Русија нелегитимно супротставља интеграцијама земаља југоисточне Европе у ЕУ и НАТО.

Китаровићева ће се данас састати с руским министром спољних послова Сергејем Лавровом на маргинама традиционалне безбедносне конференције у главном граду Баварске.

Према њеним речима, односи с Русијом одвијају се на два колосека: први је чврста одбрана начела међународног права, а други је сарадња у борби против тероризма у Сирији и стабилизовању прилика на југоистоку Европе.

„Од Русије не требамо правити непријатеља“, али морамо бити врло јасни у заштити суверенитета, територијалног интегритета и права сваке државе да доноси политичке одуке о својој будућности“, рекла је Китаровић новинарима у петак, пренела је Хина.

„То се односи на Украјину, али и на БиХ, Србију, Црну Гору, Македонију“, додала је она.

По њеним речима, Русија није једина држава која настоји да искористи то што је процес проширења ЕУ и НАТО-а готово стао, па су људи почели да траже алтернативна решења.

„Желимо држати тај евроатлантски процес отвореним и не желимо да о томе одлуку доноси било која трећа страна осим држава кандидаткиња и ЕУ-а“, истакла је Китаровић.

Китаровић је у четвртак у Минхену упозорила да је нелегитимно мешање неких земаља, посебно Русије, претња интеграцијама земаља југоисточне Европе у ЕУ и НАТО.

Извор: Танјуг