Издвајамо Србија

НАДАЛИ СТЕ СЕ МАЊЕМ ПОРЕЗУ Е ПА ПРЕВАРИЛИ СТЕ СЕ: Ево како ће се опорезивати аутомобили у 2017. години..

Возила ће се или опорезивати по вредности која би, највероватније била процењивана по каталогу Ауто-мото савеза Србије, или ће се уместо постојећих седам увести најмање девет или чак 14 група по кубикажи возила

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Власници аутомобила који имају више од 2.000 кубика могли би ускоро приликом регистрације да одахну јер је при крају Нацрт новог закона о њиховом опорезивању, а који би драстично требало да им смањи намете, сазнају Новости.

Радна група коју чини Пореска управа, Министарство финансија и МУП разматра висину и начин опорезивања аутомобила, али се још тачно не зна колико ће власници плаћати ову дажбину.

У игри су најмање две опције. Једна је да се возила опорезују по вредности која би, највероватније била процењивана по каталогу Ауто-мото савеза Србије (АМСС). Друга варијанта је да се уместо постојећих седам уведе најмање девет или чак 14 група по кубикажи возила.

Уколико би се прешло на утврђивање тржишне вредности аутомобила као основице за наплату пореза, по свему судећи би се примењивао каталог АМСС.

У каталогу може да се пронађе новонабавна вредност сваког возила по типу, моделу, кубикажи а затим се, за конкретан аутомобил, пронађе коефицијент који представља степен амортизавије возила по старости, а рачуна се по броју месеци протеклих од године производње. Множењем коефицијента са новонабавном вредношћу, добија се тржишна вредност возила.

Овај каталог се примењује и у случају увоза половних аутомобила или преноса власништва возила.

Власници луксузних аутомобила су по ранијим најавама очекивали да од 1. јануара плаћају ниже намете, међутим, и у овој години ће порез плаћати по старом.
Извор: Телеграф.рс / Новости