loading...
Србија

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ИВАШОВ ОТКРИО: „Ево зашто су се руски падобранци повукли са Косова!“

Крајем 2002. руска војска се… неочекивано повукла са територије КиМ.Генерал Леонид Ивашов био је од 1996. до 2001. начелник Управе за спољне послове у Министарству одбране Руске Федерације.

Господине генерале према вашем мишљењу, због чега се то догодило, зашто су руске снаге испустиле ову стратешку тачку ?

– Ушли смо на Косово и тамо заузели главни стратешки објекат – аеродром Слатину. Контролишући тај објекат, ми смо практично контролисали ситуацију.

Ниједан НАТО авион није могао да слети на територију Косова без наше дозволе и сагласности. То је био несумњиво војни успех, међутим ‒ оно што војници постигну, касније треба да развију политичари и економисти.

То је у овом конретном случају изостало јер је Русија тада тежила добрим односима са Америком и Западом, хтела је да сарађује са НАТО, веровала је у западну демократију.

Због тога овај наш војни успех није конкретизован. Штавише, госпођа Олбрајт касније је председнику Јељцину испоставила захтев да буду склоњени генерали који су осмислили десант на Слатину. Тако је смењен министар одбране маршал Игор Сергејев, моја маленкост и још неколико мојих колега генерала из десантних снага.

Маршала Сергејева замијенио је тада Сергеј Иванов. Американци су након наше смене, наставили да притискају руску државу да повуче војску са Косова.

Ту су имали подршку од либерала и пете колоне, у то време и даље снажно инкорпориране у руску власт. Такође, снажно је утицало и то што ни власти у Београду нису више показивале јасан интерес за присуство руског контигента на Косову.

Сви ови наведени фактори, заједно су довели до повлачења руске војске са КиМ и губитка моћне стратешке позиције запоседнуте од стране једног батаљона. Ја због тога и даље веома жалим-рекао је генерал Ивашов!

 

Извор: Nedeljnik

loading...