Србија

Сваког дана у свету умре по један језик: Ево где је српски на тој листи

У нашој земљи се, после српског језика, највише говоре мађарски, ромски, црногорски, румунски, македонски и албански
Сваког дана у свету нестане по један језик, а најугроженији су они с малим бројем говорника. Лингвисти прогнозирају да ће од око 6.000 језика, до краја 21. века одумрети више од половине, чак и до 90 одсто.
У нашој земљи има више од 30 националних мањина, а закони у области образовања посебан акцент придају осигуравању квалитета образовања деце припадника мањинских група.

Тако се у Србији, после српског језика, највише говоре и мађарски, ромски. Прате их црногорски, румунски, македонски и албански, као и други језици националних мањина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерална скупштина УНЕСЦО-а прогласила је 1999. године Дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки, у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали зато што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, а према проценама државних званичника, мањинским језицима у Србији не прети опасност од изумирања, као што је то случај у неким другим деловима Европе и света.

Лингвисти упозоравају да је пред све већом навалом енглеског језика, српски угрожен у мери у којој су то и други језици.

Ипак, према оцени стручњака, није вероватно да ћемо доћи до једнојезичне цивилизације, али треба више радити на подизању језичке културе и писмености, у чему би, како сматрају, школа морала имати значајнију улогу.

Извор: Telegraf.rs