Издвајамо Регион

ТАКО СЕ ТО РАДИ! РЕВОЛУЦИЈА У РУМУНИЈИ СЕ НАСТАВЉА: 250.000 Румуна у рату са полицијом, на мети корумпирани политичари!

У Букурешту је почео још један масовни протест против корупције. Стотине хиљада грађана други дан су изашле на улице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Протести су организовани због доношења уредбе владе којом се смањују казне за корупцију, због чега је на улице већ изашло више од 250.000 Румуна.

Подсетимо, румунски министар трговине Флорин Жијану поднео је оставку због спорне уредбе, при чему је на свом профилу на Фејсбуку написао: “Како ћу погледати своје дете у очи и шта ћу му говорити током година?”

Спорну уредбу влада је прихватила у уторак, а она ће, ако буде спроведена у планираном року од 10 дана, омогућити декриминализацију злоупотребе власти у којој износи не прелазе 200.000 леја (48.000 долара).

Након што су из румунске владе поручили како немају намеру да одустану од спорне уредбе, Румуни су опет изашли на улице у огромном броју.

Уредба је критикована као највећи корак назад у борби против корупције откад се Румунија 2007. придружила ЕУ.

Шест западних земаља, међу којима и Немачка и САД, у саопштењу су упозориле да ће владина уредба поткопати међународни углед Румуније и њен положај у ЕУ и НАТО.

Сајт вести Хот њуз (ХотНеwс) наводи да је “најмасовнији протест у Букурешту за 25 година” – још од рушења социјалистичког поретка.

Демонстранти су и у другим градовима – Клужу, Темишвару, Сибијуу, Јашију…

“Срам вас било!”, “Оставка!”, узвикују окупљени по јакој зими, противећи се ревизији Кривичног закона коју је припремила влада Сорин Гриндеануа, на власти мање од месец дана, од победе Социјалдемократа на посланичким изборима у децембру.

 

Извор: Б92/Индеx.хр