Издвајамо Свет

АМЕРИ КОНАЧНО ПРИЗНАЛИ РУСКУ НАДМОЋ: Имају већи арсенал тактичког нуклеарног оружја од нас

Арсенал тактичког нуклеарног оружја у располагању Русије значајно превазилази одговарајуц́е резерве САД, али је америчка војска уверена у могуц́ност да се обезбеди ефикасно обуздавање расположивим снагама, изјавио је пред америчким Конгресом генерал Џон Хајтен, начелник америчке Стратешке команде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Они имају велику количину, ми имамо малу количину“, рекао је Хајтен као одговор на питање о јединицама тактичког нуклеарног оружја. Он је обец́ао да ц́е доставити прецизније бројке конгресменима на затвореним расправама.

„Мислим да наше резерве омогуц́авају да се обезбеди ефикасно стратешко обуздавање“, рекао је генерал.
Он је додао да је забринут поступцима Русије, али није рекао чиме тачно.

„Потребно је да се убудуц́е одржавају билатерални разговори о провереној контроли наоружања са Русијом, Кином, са свим играчима“, закључио је Хајтен.

Тактичко нуклеарно оружје одликује се малом снагом. У ову категорију спадају бомбе, тактичке ракете, гранате, мине, торпеда и друга муниција локалног опсега деловања.

Тактичко нуклеарно оружје није покривено споразумом о ограничењу нуклеарног оружја. Генерал Хајтен истакао је да и тактичко и стратешко нуклеарно оружје имају стратешки потенцијал, јер свака могуц́а употреба тактичких ракета прети ескалацијом.

Извор:rs.sputniknews.com