Србија

„Мигови у Србији кад Путин потпише указ“,ево када ће то бити

Министар одбране Зоран Ђорђевић изјавио је да се чека да председник Русије Владимир Путин потпише указ који ће омогућити долазак шест „мигова 29“ из Русије.
„Нисмо хтели да штедимо“
Он је додао да се још не зна када ће то тачно бити.

– Нама је у интересу да мигови стигну што пре, да бисмо почели ремонт и модернизацију авиона, а када ће то бити не могу да кажем, у овом тренутку је најважније да ће они сигурно стићи – рекао је Ђорђевић за „Блиц“ од недеље, на питање да ли је тачно да ће авиони стићи 24. марта на годишњицу НАТО бомбардовања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је казао и да руски „мигови“ не коштају 185 милиона евра, већ да је то цена комплетног пакета који треба поделити у три фазе. У цену од 185 милиона евра улазе и цистерна за гориво, хангари за држање 10 авиона, стајанке које покривају летелице, као и комплетно одржавање, смештај и модернизовање ракета у наредних 15 година.

– Нисмо хтели да штедимо иако смо могли да прођемо јефтиније за пет до десет милиона евра, већ смо хтели да имамо систем противваздушне одбране који је издржљив за нашу економију – рекао је Ђорђевић.

Упитан због чега су од Русије бесплатно узета борбена извиђачка оклопна возила БДРМ 2 када су у Србији превазиђена и „Југоимпорт“ је радио њихову модернизацију, Ђорђевић је казао да је реч о донацији 30 тенкова Т72 и БДРМ 2 који су ремонтовани и представљају модернију варијанту од оних које Србија има.

Прескупо враћање обавезног војног рока
Говорећи о могућности да се врати обавезно служење војног рока Ђорђевић је рекао да би то скупо коштало Србију, око 70 милијарди динара и подсетио да Устав дозвољава приговор савести на војну службу и да је „такорећи половина последње генерације то искористила“.

Упитан када ће се знати узрок експлозије у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу у којој је троје људи погинуло, Ђорђевић је казао да су формиране две комисије – комисија инспекција одбране и друга коју је он основао, и да је извештај о несрећи на време сачињен и заведен, и чека захтев Вишег тужилаштва у Крагујевцу.

Извор: Blic.rs/ Vestionline