Србија

Вучић: Смањење пензија је био једини начин да сачувамо државу

Премијер Србије Александар Вучић истакао је данас да нико од бизнисмена финансијски не помаже СНС, и подвукао да је то странка која има више новца него што је потрошила на кампању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Никада ниједан човек који се бави бизнисом није дао новац за СНС. Имамо у буџету довољно новца. Било нам је довољно 14 дана да идемо у билборде, кренемо касније од других у спотове, иако смо знали да ћемо добити највише новца ако победимо – објаснио је он одговарајући на питање како то да увек фирме блиске појединим странкама, бизнисмена као што су Ђурашковић и Веселиновић и Интеркоп добијају послове.

Kазао је, на отвранању наплатне рампе Београд, и да не познаје, нити је близак са било ким од поменутих, нити да их је видео.

– Ђурашковића и Веселиновића нисам видео. Последњи пут када сам видео поменуту особу из Интеркопа било је пре седам година на неком пријему, а друго лице поменуто видео сам на Kосову пре седам или осам година када смо оснивали странку, када се наш пријатељ Бора Пелевић свађао са Kрстимиром Пантићем – истакао је Вучић.

Указао је и да су то све „бабске приче“ и да је њему важније то што је урађено.

Такође је казао да замера, када је реч о наплатној рампи „Београд“ што се опет каснило.

– Интересује ме да ли има криминала, али то да је неко близак неком није, нико није дао ни динара – подвукао је Вучић.

– За мене никада не постоје оправдани разлози за кашњења – нагласио је он.

Рекао је да извођачи добијају новац и да су они уговорна страна, те онима који шире „бабске приче“ поручио да морају увек да покушају да покваре „све и покушавају да прикажу неке сумње.

– За сваки динар одговарају Путеви Србије, њихов посао је да дају најбољи резултат, а ко ће радити на послу треба питати њих. Све фирме пре тога морају добити посао на тендеру – објаснио је Вучић.

„Без реформи не би било пензија, били би у банкроту“

Премијер је рекао да плата и пензија не би ни било да нису спроведене реформе, те најавио да ће и током ове године поново бити повећања.

Он је указао да су плате, након мера фискалне консолидације данас веће за неких 23 евра него 2012., посебно у приватном сектору.

Рекао је да су у јавној администрацији на истом нивоу, али и констатовао да су неки људи успели да повећају примања у јавном сектору кроз повећање бонуса и другим разним триковима.

С тим у вези је поменуо РТС и ЕПС, у којима су на такав начин сачувана примања, али не свима, како је додао нису сачувана за камермане или раднике у Kолубари, већ онима у администрацији, високо позиционираним новинарима и слично.

– То нисмо успели да испратимо. Нису себи смањивали примања де факто – критиковао је Вучић.

Kазао је да ће плате расти много брже и јасније, а што се пензија тиче пренео је да 71 одсто пензионера сада има исту или вишу пензију него раније, а да је циљ да се тај број повећа у овој години на 80 одсто.

– Имаћемо значајно више повећања. Разлику ћемо смањивати онима који су имали највише а којима је смањена пензија. Смањеје пензија је био једини начин да спасемо државу. Уплаћивали смо 58 одсто пензија из буџета, а сада је то спало на 39 или 38 одсто, што говори о томе колико је здравија ситуација – објаснио је Вучић.

Он је подвукао да не би ни било пензија да нису мере реформи спроведене и да би дошли до банкрота.

– Успели смо да преокренемо трајекторију јавног дуга. Били бисмо као Грчка, а овако немамо проблема и можемо да размишљамо о новим пројектима не угрожавајући јавни дуг – казао је Вучић.

 

 

Извор: Tanjug