Србија

Правда изгледа не важи за српске тајкуне – СУДИЈЕ 54 ДАНА ТАЈНО ПРЕСУЂУЈУ МИШКОВИЋУ!

Фото: Јутјуб
Апелациони суд још од 2. јуна „нејавно већа“ о пресуди Мирославу Мишковићу којом је осуђен на пет година затвора због утаје пореза! Адвокати: Оваква пракса није уобичајена, све нам ово личи на одуговлачење.

Судије Апелационог суда већ 54 дана тајно пресуђују власнику „Делте“ Мирославу Мишковићу, тајкуну који је првостепеном пресудом Специјалног суда осуђен на пет година затвора због милионске утаје пореза!

Седница Апелационог суда на којој је разматран овај случај, према подацима са сајта институције, почела је 24. маја и завршила се 2. јуна ове године. Од тог дана траје „нејавно већање“ судија које већ скоро два месеца не доносе коначну пресуду!?!

Саговорници Информера, познати адвокати и правни стручњаци, сматрају да ово није уобичајена судска пракса и да им све ово личи на одуговлачење.

‘Издаћемо саопштење’

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У самом Апелационом суду, на наше питање докле се стигло у разматрању првостепене пресуде Мирославу Мишковићу, потврђују да судије и даље разматрају цео тај случај.

– Предмети на које се ваше питање односи се и даље налазе и нејавној фази већања и гласања и прецизну информацију о томе када ће бити донете одлуке у тим предметима немам. Апелациони суд ће о донетим одлукама издати саопштење након што буду примљене од стране првостепеног суда – истиче у писаном одговору Мирјана Пиљић, координаторка за медије Апелационог суда.

Адвокат Марко Ницовић, члан Управног одбора Адвокатске коморе Београда, истиче да већање судија може трајати јако дуго, али да је овде ипак реч о специфичном случају.

– Ово је велики и компликован случај у коме је јавна расправа о пресуди трајала дуго. Међутим, мало је неуобичајено да је првостепена пресуда донета 20. јуна прошле године, а да до данас нема коначне одлуке Апелационог суда. Иако судије немају законски рок у ком би требало да одлуче, постоји оно што ми адвокати зовемо „разумни рок“. Чини се да судије ослушкују разне „ветрове“ и труде се да политички балансирају, што никако није добро – подвлачи Ницовић.

Све је могуће

Адвокат Боривоје Боровић, на другој страни, наглашава да судије које „дуго већају“ обично на крају укину пресуду и врате је на поновно суђење.

– Ако постоји притисак на суд, онда је најлакши начин да судско веће утврди повреду поступка, укине пресуду и тако задовољи и јавност и странке. Међутим, овде се свашта може очекивати јер је неуобичајено и то да Уставни суд потврди нерегуларности око Мишковићевог притвора, иако се у много једноставнијим случајевима, у којима је притвор трајао дуже, није ни оглашавао. Залажем се за краће притворе, али не и за тактику апелационих судова да када не смеју да пресуде враћају предмете на поновно суђење. Изгледа да ће тако бити и сада – закључује Боровић.

Сину Марку и Милу пресуђују од 6. јула

Апелациони суд, иначе, слично се понаша и у случају Марка Мишковића и Мила Ђурашковића. Седницу за разматрање овог случаја завршили су још 6. јула, али и данас траје „нејавна фаза већања и гласања“. Подсетимо, Специјални суд је 25. маја 2016. године због утаје пореза осудио и Марка Мишковића на три и по године затвора. За исто кривично дело осуђен је и власник „Нибенса“ Мило Ђурашковић, који је добио седам година робије.

Чињенице о случају Мишковић

* Мирослав Мишковић, његов син Марко и Мило Ђурашковић ухапшени су у децембру 2012. године

* Против њих и саучесника кривични поступак је покренут због сумње да су оштетили путарске фирме тако што су финансијским трансакцијама извлачили новац, чиме су их довели до стечаја

* Тужилаштво за организовани криминал теретило их је да су путарске фирме, у периоду од 2005. до 2010. године, оштетили за 16,95 милијарди динара, а државни буџет за још 472 милиона динара

* Случај у вези са Фабриком мазива из Крушевца (ФАМ) покренут је годину и по дана раније. Оптуженима се на терет стављало да су оштетили ту фирму за 3.181.070.378,54 динара (више од 32 милиона евра) и Ђурашковићу прибавили имовинску корист од 1.498.289.138,43 динара (око 15 милиона евра)

* С обзиром на то да је већина оптужених за путарске фирме и на оптужници за ФАМ, поступци су спојени и у фебруару 2015. почело је обједињено суђење

* Мирослав Мишковић осуђен је 20. јуна 2016. године на пет година затвора због утаје пореза, док су Марко Мишковић и Мило Ђурашковић осуђени 25. маја исте године на три и по, односно седам година затвора

Извор: Informer.rs