Свет

Шокантно: НОВИ ПОТЕЗ КИМ ЏОНГ УНА уплашио цео свет

Председник Јужне Кореје Мун Џае-ин поручио је данас да „више не сме бити рата“ на Корејском полуострву, и позвао Северну Кореју да се не понаша претеће, у тренутку када расту напетости између Пјонгјанга и Вашингтона при чему обе стране наговештавају војну акцију. Истовремено, Северна Кореја позвала је амбасадоре из највећих светских земаља да се врате у Пјонгјанг ради заједничког састанка, пренела је јужнокорејска агенција Јонхап.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На Корејском полуострву више не сме бити рата. С каквим год успонима и падовима да се суочавамо, севернокорејска нуклеарна ситуација се мора решити мирним путем – рекао је Мун отварајући редовни састанак са високим помоћницима и саветницима, преноси Ројтерс, позивајући се на јужнокорејско председништво.

Председник Мун је, такође, изразио уверење да ће САД одговорити на тренутну ситуацију мирно и одговорно, „са ставом какав има и Јужна Кореја“.

„Северна Кореја није овладала ракетном технологијом“

Северна Кореја још није у потпуности овладала ракетном технологијом везаном за поновни улазак ракетног пуњења у атмосферу, а за то ће јој бити потребно најмање годину до две, изјавио је заменик јужнокорејског министра одбране Сух Чук-сук.

Руси тврде: Вучић ће ради уласка Србије у ЕУ дати Косово Албанцима

Он, истовремено, напомиње да Северна Кореја брзо унапређује своју способност израде минијатурне нуклеарне бојеве главе, преноси данас Ројтерс.

– Ни САД ни Јужна Кореја не верују да је Северна Кореја у потпуности овладала технологијом поновног уласка ракетног пуњења у атмосферу у смислу инжењеринга везаног за материјал – рекао је Сух у недељу јужнокорејској телевизији.

Како је навео, Јужна Кореја и САД не сматрају да је Северна Кореја достигла тај технолошки ниво, али је упозорио да се Пјонгјанг ближи том степену технолошке усавршености.

– Не можемо да кажемо када ће тачно достићи и тај ниво, али ће Северној Кореји за то бити потребно још најмање годину до две -рекао је заменик јужнокорејског министра одбране.

Према његовим речима, Северна Кореја ће вероватно наставити са провокацијама, укључујући нуклеарне пробе, али он не сматра да постоји велика опасност да Пјонгјанг уђе у прави војни сукоб.

И директор ЦИА-е Мајк Помпео мишљења је да ће севернокорејски лидер Ким Џонг-ун вероватно наставити да тестира своје оружје, а како је јуче рекао, „не би га изненадила још једна севернокорејска ракетна проба“.

Забринутост да је Северна Кореја близу остварења свог циља – усавршавања нуклеарног оружа на чијем домету би се нашле САД – довело је до пораста тензија протеклих месеци, подсећа британска агенција.

Северна Кореја позвала своје амбасадоре на консултације

Северна Кореја позвала је своје амбасадоре из највећих светских земаља да се врате у Пјонгјанг ради заједничког састанка, пренела је јужнокорејска агенција Јонхап.

Према сазнањима агенције, на том састанку су сигурно присутни амбасадори Северне Кореје у Кини, Русији и Уједињеним нацијама, али није познато колико тачно амбасадора учествује на њему.

Како се наводи, тај састанак може да буде део регуларног окупљања амбасадора, може да буде повезан и са ситуацијом у којој се држава налази након ракетних проба, али и повезан са наводним припремама за даље војне акције.

 

Извор: Tanjug