Регион

ДОДИК: У Црној Гори постоји идентитетски геноцид над Србима

„Република Српска и Србија имају право да се одлуче о свом статусу. Навео сам примјере, где су имали Источну и Западну Њемачку, које су ујединиле“, рекао је Додик.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Бањалуци да се у појединим земљама региона Срби налазе у тешкој ситуацији, преноси Н1.

„У овом вијеку треба промовисати национално уједињење где је то могуће“, поручио је Додик.

Предсједник РС рекао је да се у Словенији Србима не признаје статус националне мањине, у Хрватској је јасна њихова позиција, где је, како каже, смањен број Срба. За Црну Гору је казао да постоји идентитетски геноцид над Србима, док у Македонији затварају владику, на Косову исто тако.

„У Босни Срби имају своју државу, са аспирацијама за њеним укидањем“, навео је Додик, говорећи о БиХ.

Додик је казао да се треба омогућити поштовање Устава БиХ, којег, по његовом мишљењу, крши међународна заједница.

У плану је израда заједничке декларације која ће бити објављена у новембру мјесецу, а предсједник Републике Српске је казао да су већ кренуле жестоке расправе на ту тему.

„Мислим да је то корисна ствар, да се види да националне заједнице нијесу напуштене. Ту треба додати Албанију, Бугарску, Румунију, Мађарску… Виђећемо шта су изазови с којима се суочава српска национална заједница. Срби су били народ који је веома страдао, а у овом рату расељен“, навео је Додик.

СРБИЈИ ПРЕТИ КАТАСТРОФАЛАН ЗЕМЉОТРЕС: Сеизмолози упозоравају да ће бити најмање 6 степени по Рихтеру!

Поручио је и да у овом вијеку треба промовисати национално уједињење где је то могуће.

„Република Српска и Србија имају право да се одлуче о свом статусу. Навео сам примјере, где су имали Источну и Западну Њемачку, које су ујединиле. Пет година прије тога нико то није претпостављао. Србима треба пружити ту прилику без намјере да другима умањујемо право“, казао је Додик на конференцији за новинаре.

 

Извор: Vidovdan.org