Србија

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Срби да престану…

Бошњачки члан Председништва БиХ и председник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да председник Србије Александар Вучић последњих година шаље позитивне сигнале, позива на дијалог, као и да се, уз повремене проблеме, односи БиХ и Србије и односи Бошњака и Срба поправљају.

 

Loading...

Он је то рекао у интервјуу за портал „Фактор“, одговарајући на питање да ли сматра да председник Републике Српске Милорад Додик наглас изговара оно што Вучић мисли.

– То иде јако споро. Пред нама је још много отворених, нерешених питања, како у односима двеју држава, тако и у односима двају народа. Требали би да их брже решавамо. С политиком какву воде Додик и слични њему, и с таквом реториком, то ће тешко ићи, и верујем да је и Вучић свестан тога. Додик је напросто постао парадигма конфликта, и Вучић мора да буде свестан чињенице да сваки план који се прави са Додиком, сам по себи носи негативан набој – рекао је Изетбеговић.

Говорећи о најави Додика да ће Београд и Бањалука ускоро формирати тимове стручњака који ће радити на писању текста „заједничке декларације о деловању за опстанак Срба“, а који је писац Филип Давид упоредио са меморандумом САНУ од пре 30 година, Изетбеговић је казао да су историјска искуства са меморандумима и декларацијама које се пишу у Београду „заиста лоша“.

– Шта је циљ овај пут још је нејасно. Видећемо да ли ће тај документ бити намењен за амортизовање реакција на унутрашњем плану у Србији због најаве промене курса у односима с Косовом или је заиста реч о томе што говори господин Давид, али и други. Имајући у виду све сукобе кроз које су народи Балкана прошли у протеклим деценијама, у којима су српске вође и интелектуалци имали централну улогу, најбољи начин да се Срби заштите јесте да њихови лидери престану са прављењем планова који угрожавају или потцењују друге – рекао је лидер СДА.

Како је рекао, шта год да буде „БиХ и Бошњаци знаће да реагују на прави начин“.

РУСИ ОТКРИЛИ – ЗАБРАЊЕНА ИСТОРИЈА: Руси и Срби су из Сибира — победили смо Александра Македонског

– Лоша је порука то што је најављено да ће декларацију која се односи искључиво на српски народ усвајати и Народна скупштина РС. Ентитет РС, као део БиХ, и његова скупштина, не припадају само српском народу, него и Бошњацима и Хрватима – рекао је он и додао да је БиХ наџивела и оне пре њега, па ће наџивети и њега и његове праунуке.

Према његовим речима, Додикова политика ће поступно изгубити снагу и успориће се као машина којој понестаје горива.

– И показаће се да је оно што изгледа као Додикова снага, у ствари била његова главна слабост. А то је неконтролисана, диктаторска власт у Републици Српској – закључио је Изетбеговић.

 

Извор: Vestionline.com

 

Loading...
loading...
loading...